Hund

Nyare program med Ubuntu backports förråden

17 September 2008

Ubuntu släpper som bekant en ny version av Ubuntu var 6:e månad, varje version av alla paket är håller sig under denna perioden för varje release. T.ex om en version av Ubuntu skeppas med OpenOffice 2.0.* kommer bara version 2.0.* att finnas tillgänglig under dessa 6 månader även om en OpenOffice släpper en nyare version. Säkerhetsuppdateringar och dyligt kommer självklart att släppas ändå.

Fördelen med att öppna upp backports förråden är att du får tillgång till nyare program, t.ex finns version 2.5.0 med Pidgin i backportsförråden. Det är mestadels nyare versioner av program som finns tillgängliga eftersom en uppdatering av dessa inte påverkar systemet. Att uppdatera större delar av systemet kan ibland få negativa effekter på stabilitet eller på andra sätt yttra sig negativt. Det är därför jag rekommenderar (absolut inget måste) att man installerar om Ubuntu varje gång en ny version av Ubuntu släpps, självklart kan man ju vid en uppdatering av Ubuntu behålla alla inställningar för hela systemet och alla programmen.

Backports är ett officiellt förråd som Ubuntu ligger bakom och det underhålls av vissa utvecklare på Ubuntu. Att tänka på innan man aktiverar källan är att dessa paket inte är lika hårt testade som de paket som finns i standardförråden. Paketen räknas som stabila och det behöver inte innebära några problem, jag använder själv dessa paket och har aldrig haft problem med dom. Om problem skulle uppstår rör det sig oftast om en mindre och ofarlig bugg. Om ett problem skulle uppstå är det bara till Backports bugtracker du vänder dig till.

För att aktivera förråden kan man gå in via den grafiska vägen och bocka för källorna:

System / Administration / Programvarukällor / Uppdateringar

Eller öppna textfilen och ändra själv:

gksudo gedit /etc/apt/sources.list

Och där letar vi reda på dessa rader:

## Uncomment the following two lines to add software from the 'backports'
## repository.
## N.B. software from this repository may not have been tested as
## extensively as that contained in the main release, although it includes
## newer versions of some applications which may provide useful features.
## Also, please note that software in backports WILL NOT receive any review
## or updates from the Ubuntu security team.
#deb http://se.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy-backports main restricted universe multiverse
#deb-src http://se.archive.ubuntu.com/ubuntu/ hardy-backports main restricted universe multiverse

Dom 2 sista raderna innehåller adressen till förråden, det är dessa vi ska aktivera genom att ta bort de två “#” tecknen. Spara sedan filen och avsluta. Uppdatera förråden med kommandot:

sudo apt-get update

Uppdateringshanteraren ska nu vakna till liv och meddela att det finns nya uppdateringar för vissa program.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]