Hund

Konvertera MP3 till OGG Vorbis med mp32ogg

28 Februari 2009

Låt oss börja i rätt ordning,

Vad är OGG Vorbis?

OGG Vorbis är ett fritt format bestående av öppen källkod för ljudkomprimering. Till skillnad från MP3 och WMA behöver man inte betala en licensavgift till någon för att skapa ljudfiler, eftersom MP3 formatet tillhör Fraunhofer IIS eller WMA som tillhör Microsoft Corporation.

Varför OGG Vorbis?

Till skillnad från MP3 formatet är OGG Vorbis ett modernt och uppdaterat ljudformat som är enligt mig själv helt överlägset då man kan hålla en bättre ljudkvalité vid lägre bitrate än jämförelsevis med MP3.

T.ex, en OGG Vorbis låt som ligger på 128 kbit/s håller (minst) lika bra ljudkvalité som en MP3 låt på 192 kbit/s. Jag hade ett album i MP3 formatet, detta låg på 192 kbit/s och tog upp 93,3MB, när jag konverterade det till OGG Vorbis (128 kbit/s) hamnade storleken på 57,6MB, det är alltså en skillnad på 35.7MB för ett enda album, tänk dig hur mycket plats du sparar om du då har hundratals eller kanske tusentals album på din dator.

Det finns idag 10 olika nivåer på kvalién:

Kvalité      Bitrate

 • q0    ~64 kbit/s
 • q1    ~80 kbit/s
 • q2    ~96 kbit/s
 • q3    ~112 kbit/s
 • q4    ~128 kbit/s
 • q5    ~160 kbit/s
 • q6    ~192 kbit/s
 • q7    ~224 kbit/s
 • q8    ~256 kbit/s
 • q9    ~320 kbit/s
 • q10    ~500 kbit/s

Konvertera MP3 till OGG Vorbis

Det finns en hel del tillvägagångssätt och program för att konvertera musik, både grafiskt och via terminalen. Det alternativ jag valt är faktiskt via terminalen just för att det kräver endast ett (enkelt) kommando, oavsett om din musiksamling är på 1GB eller 100GB, uppdelad i en enda stor mapp eller med flertalet undermappar.

Programmet heter mp32ogg och installeras med följande kommando:

$ sudo apt-get install mp32ogg

Anledningen till att jag valde just detta program är att det som sagt kräver endast 1 kommando oavsett hur din musiksamling ser ut och för att den behåller taggarna i låtarna.

För att konvertera musiken finns det ett par aktuella kommandon att välja mellan, börja med att öppna terminalen och flytta dig till din musik du vill konvertera, för mig blir det:

$ cd /media/HDD0/Musik

Eftersom jag vill konvertera all min musik som ligger fint sorterade i flera undermappar använder jag mig av en “*” så att även musik som ligger i undermapparna konverteras.

För att konververtera musiken och behålla MP3 låtarna (Jag använder mig av q4 (128 kbit/s) eftersom det motsvarar samma kvalité som en MP3 låt på 192 kbit/s.):

$ mp32ogg --quality=4 *

För att konververtera musiken och ta bort MP3 låtarna:

$ mp32ogg --quality=4 --delete *

Om du bara vill konvertera specifika låtar byter du ut stjärnan mot låtens namn:

$ mp32ogg --quality=4 låt.mp3

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]