Hund

Rengöring av tangentbord

11 Maj 2014

Även om man är en renlig person blir mitt tangentborden snabbt en myshörna för allt möjligt skit. Är man dessutom en nörd och spenderar mycket tid vid datorn gäller det verkligen att man regelbundet städar tangentbordet.

Vid rengöring av tangentbord rekommenderar jag att man kopplar ur det, dels för att inte råka komma åt någon spännande tangentkombination och för att minimera risken för kortslutning i tangentbordet. Nästa steg är att plocka bort alla tangenter, men innan man börjar med det finns det ett par saker att tänka på! Är du inte helt säker på vart alla tangenter hör hemma, fotografera ditt tangentbord och om du har ett billigt tangentbord har du med all säkerhet billiga switchar under dina tangenter, dessa kan vara lite olika konstruerad och jag vet att visa är totalt omöjlig att få dit när man väl fått fort dom. Prova därför med en tangent innan du går all in på ditt tangentbord. Har du dock lite finare tangentbord och har kanske switchar från t.ex. Cherry är tangenterna lika lätt att få bort som att få dit.

Lägg sedan alla tangenter i ett varmt bad med diskmedel så att den ingrodda smutsen har en chans att lösas upp. Under tiden dina tangenter är på sitt välförtjänta spa kan du passa på att dammsuga och/eller torka av det försiktigt med en fuktig trasa. Och beroende på hur bråttom du har kan du antingen torka av tangenterna själv eller låta dom lufttorka på en handduk. Var bara noga med allting är snustorrt innan du monterar tillbaka tangenterna och kopplar in tangentbordet igen.

När man rengör sitt tangentbord är det viktigt att man använder milda medel som diskmedel, du vill inte använda alkoholbaserade rengöringsprodukter! En vanligt förekommande rekommendation är att använda Isopropanol, vilket är fel. Isopropanol kan skada plasten, vilket kan resultera i att smuts fastnar ännu lättare på tangenterna i framtiden. Jag anser inte att du behölver köpa dyra rengöringsprodukter eller några andra “smarta” lösningar.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]