Hund

Konfigurera statisk IP-adress i Ubuntu

5 Juli 2014

Av någon underlig anledning så valde min mediadator med Xubuntu att börja trolla med mig genom att flera gånger per dag byta den interna IP-adressen. Detta hade egentligen inte varit ett problem om det inte vore för att min mediadator även är min s.k. DMZ-server som har min Mumble-server och varje gång den interna IP-adressen förnyades “dog” min Mumble-server eftersom adressen till Mumble pekade till en IP-adress som inte användes. Och eftersom att jag är lat valde jag att helt enkelt sätta en statisk IP-adress på min mediadator. :D

Det var faktiskt väldigt enkelt, när jag kom på hur man gjorde det. Det var i filen “/etc/network/interfaces” som jag ändrade lite och för den intresserade ser den nu ut såhär:

auto lo
iface lo inet loopback

auto lo eth0
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.3
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.1

Men innan jag fick det att fungera var jag tvungen att ta bort anslutningen i det grafiska programmet “network-manager” (Det gick säkert att lösa det via terminalen men jag orkade inte undersöka saken) och slutligen starta om interfacet med kommandot:

sudo ifdown eth0 && ifup eth0

Och nu kan inte min elaka mediadator trolla med mig!

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]