Hund

En liten jämförelse med keycaps i PBT- och ABS-plast

13 Juni 2017

Här är en liten jämförelse med keycaps i den med tåligare plasten PBT och den mindre tåliga plasten ABS.

Den vänstra hatten i bilderna är i nyskick och den högra hatten i bilderna har båda drygt 6 månaders slitage. Båda hattarna är samma tangent, det vill säga J och det för att det ska vara så rättvist som möjligt.


PBT

ABS

Som bilderna visar har hatten i ABS-plast synbart slitage, medan hatten i PBT-plast fortfarande är som ny.

Varför gör man inte alla keycaps i PBT om det nu är så bra? Bra fråga. Min teori är högre tillverkningskostnad, samt att det är svårare att tillverka keycaps i PBT.

När man gjuter keycaps i PBT kan de krympa något när plasten svalnar. Och större keycaps som mellanslagstangenten kan också slå sig lite (warp på Engelska). Därför krävs det lite skarpare färdigheter om du ska få till det bra.

Och jag tror inte heller att merparten av Svensson-användarna bryr sig vidare mycket om hur hållbart deras tangentbord är heller. Så länge det är billigt är de nöjda.

Exakt hur väl PBT står sig vet jag inte, men jag har sett 20-25 år gamla tangentbord där plasten fortfarande är vit, medan chassit är som är gjort i ABS har gulnat av UV-ljuset. Det ska bli intressant att se hur många år det dröjer innan jag börjar se slitage på mina keycaps.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]