Hund

Hur du ordnar stöd för XMPP Message Carbons i Pidgin

16 Juni 2017

Av någon outgrundlig anledning totalvägrar gänget bakom Pidgin att implementera en av de (enligt mig) mest grundläggande funktionerna i XMPP, nämligen stöd för Message Carbons.

Message Carbons är en extension till XMPP-protokollet (det protokoll som Jabber använder) och som gör det möjligt att kunna skicka karbonkopior till alla dina anslutna klienter. Det vill säga att om du skickar och tar emot meddelanden, synkas också dessa till dina övriga klienter.

För drygt 4 år sedan skapade en användare en ticket om detta (#15508 - Support for XEP-0280: Message Carbons) hos Pidgin. Och som grädde på moset inkluderade han även en fungerande patch som implementerar stöd för tillägget XEP-0280: Message Carbons i Pidgin.

Men fyra år och mer än 60 kommentarer senare har Pidgin fortfarande inte gjort något åt det. Pidgin har ju som bekant stöd för plugins och någon har därför skapat ett fungerande plugin för det. Pluginet heter carbons och det finns både till Linux, macOS och Windows.

Installation

Linux

Om du använder Arch Linux finns det tillgängligt via AUR: libpurple-carbons-git, annars får du kompilera det själv.

Börja med att installera de beroenden du behöver för att kompilera pluginet. Paketen heter libpurple, glib2 och libxml2.

Om du använder en Debian-baserad distro har dessa paket andra namn; libpurple-dev, libglib2.0-dev och libxml2-dev. De intalleras enklast med apt:

# apt install libpurple-dev libglib2.0-dev libxml2-de

Ladda sedan hem källkoden via git:

$ git clone https://github.com/gkdr/carbons.git

Ställ dig i mappen, kompilera och installera pluginet:

$ cd carbons
$ make
# make install

Starta sedan om Pidgin och aktivera pluginet XMPP Message Carbons via Tools / Plugins.

Windows

Observera att den färdigkompilerade DLL-filen till Windows tillhandahålls av en tredjepart och inte via utvecklaren av pluginet. Utvecklaren själv går dock i god för denna part.

Ladda hem senaste DLL-filen här (direktlänk till carbons.dll) och flytta den sedan till mappen C:\Program Files (x86)\Pidgin\plugins.

Starta sedan om Pidgin och aktivera pluginet XMPP Message Carbons via Tools / Plugins.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]