Hund

Effektivare radhoppning i Vim med relativenumber

5 Oktober 2017

Jag har varit en nöjd användare av Vim i flera år och jag känner mig tillräckligt bekväm med Vim för att andra alternativ ska kännas som en klar nedgradering. Men det finns dock en sak som jag alltid känt har varit lite omständligt, och det är att hoppa mellan olika rader.

Sitter du i ett dokument på exempelvis rad 358 och ska hoppa 5 rader upp blir kommandot 353G alternativt 353gg, inte vidare jättesmidigt tycker jag.

Men häromdagen läste jag om funktionen relativenumber, vilket är en funktion som gör att Vim visar relativa radnummer utifrån markören.

Om du vill hoppa till tredje raden ovanför markören blir kommandot 3k och om du vill hoppa till tredje raden nedanför markören blir kommandot 3j. Något smidigare! :)

Du kan aktiva funktionen live med :set relativenumber och om du alltid vill ha den aktiverad kan du lägga till set relativenumber i din konfigurationsfil $HOME/.vimrc.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]