Hund

Idag är det Black Friday och det finns faktiskt två bra erbjudanden på två olika tangentbord

24 November 2017

Black Friday och alla andra realisationer är oftast bara en massa bluff. De låtsas sänka priserna på varor och folk köper för att de tror de gör en bra affär. Men oftast när man kollar tidigare prishistorik på prisjämförelsetjänsten Prisjakt får man svart på vitt att återförsäljarna nästan alltid ljuger om ordinarie pris så att deras “nya” och “nedsatta” pris ska framstå som förmånligt. Hur det nu är tillåtet?

Nåja, jag har lyckats hitta två bra priser på två olika tangentbord från två olika återförsäljare. Men se inte det här som någon form av recension med massor av fakta, utan mer som ett tips på två bra och prisvärda tangentbord.

OBS: Jag är inte på något vis sponsrad av någon (eller något) för det här inlägget.

Cooler Master Masterkeys Pro M

Det första tangentbordet kommer från Cooler Master och deras tangentbord är ansedda som bra instegsmodeller av tangentbordsentusiaster.

(Bilden visar en US-ANSI layout, men Komplett har en vanlig ISO-layout med Nordisk layout)

Pro M är en ganska unik och intressant modell eftersom att man har kapat bort den del där man annars hittar piltangentklustret och på så vis får en kompaktare modell, samtidigt som man behåller numpaden. Men oroa dig inte, piltangenterna finns kvar, de har bara flyttat till ett sekundärt lager på numpaden.

Chassit är dock inte helt slätt, utan det förekommer lite “gamingformer”, men de är dock ganska diskreta och bör förhoppningsvis inte vara en dealbreaker för någon. Värt att notera är att tangenterna är som på de flesta andra tangentbord tillverkad i tunn ABS-plast och de kommer som de flesta andra tangentbord att nötas ut och bli fula relativt fort.

Switcharna är Cherry MX Red, vilket är linjära switchar (linjära switchar är min personliga favorit). Cherrys röda är mellantunga switchar och jag skulle nog säga att de är förmodligen den typ av switch som tilltalar flest. Cherry MX är förövrigt ansedd att vara en bra switch och det är vad du hittar i de flesta tangentbord du köper idag. Det här tangentbordet finns också med andra switchar om man inte gillar MX Red, men de modellerna är inte prissänkta idag.

Tangentbordet har också en vit bakgrundsbelysning och kommer därför också med en vit switchplåt för att belysningen ska bli så framträdande som möjligt.

Pris

Priset är idag nedsatt till 549 kr på Komplett och det är enligt mig ett bra pris. Den brukar annars ligga på 899 kr och värt att nämna är också att den tidigare har gjort några prisdippar.

Om du är ute efter en bra instegsmodell kan jag varmt rekommendera det här tangentbordet, speciellt med en prislapp på 549 kr.

Länkar

Varmilo VA88M

Mitt andra tips är ett tangentbord från Varmilo och är med sin något högre prislapp kanske trots allt ett ännu mer prisvärt alternativ. VA88M är en så kallad tenkeyless-modell (TKL - ibland även kallad 80%) och saknar numpad-delen.

Fördelen med det här tangentbordet utöver bra byggkvalité är att de kommer med keycaps i PBT-plast, som är 1,3mm tjocka och texten (legends) är av typen dye sublimation. PBT-plast är tåligare än vanlig ABS-plast och kommer inte att bli blanka och fula lika snabbt som vanliga billiga tangenter i ABS-plast. Dyesub-legends är en av de bästa alternativen för text på tangenterna och det är i princip omöjligt att nöta ut dem. Jag som är kräsen kör bara med PBT-keycaps och dyesub eller double-shot legends.

Switcharna är Cherry MX Brown, vilket också är mellantunga switchar, men de har en taktil feedback när du trycker ner tangenten. Vad man gillar är smaksak, men både röda och bruna lämpar sig lika bra till att skriva och spela med.

Och just den här modellen kommer med röd bakgrundsbelysning. Vilket kanske passar bra nu till jul. ;)

Länkar

Pris

Det här tangentbordet är nedsatt till 990 kr och ordinarie pris är 1490 kr enligt Googles cachade sida [Länk]. Det finns inte med på Prisjakt, så jag kan inte dubbelkolla där. Men oavsett är det ett enligt mig ett bra pris.

Det ska dock tilläggas att Varmilo låter dig designa ditt egna tangentbord. Om detta låter intressant kan du spana in den tyska återförsäljaren Candykeys [Länk] och den brittiska återförsäljaren Caps Unlocked [Länk]. Via dessa återförsäljare kan du själv välja switchar, färg på bakgrundsbelysningen, färger på tangenterna och även färgen på chassit. Priset för dessa ligger på ≈1400 kr plus frakt.

De har också en fullstor modell med numpad och en mindre 65%-modell:

Priset för dessa är ≈1800 kr plus frakt och du kan förvänta dig en väntetid på cirka en månad. Detta för att de skickar ordnarna en gång i veckan till Varmilo, som i sin tur bygger ihop ditt tangentbord och sedan skickar tillbaka de med de andra ordnarna till återförsäljaren som i sin tur ska skeppa det till dig.

Men om du vill ha något lite mer personligt kan det ju vara ett alternativ. :) Och alla tangentbord går givetvis att fås med Nordisk layout.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]