Hund

Datorbantning och omstrukturering av mina maskiner

29 Januari 2020

Jag har så länge jag kan minnas alltid haft två eller tre datorer; min skrivbordsdator, en mediadator (HTPC) och en server. För några år sedan fick dock min fysiska server bli en virtuell server som huserades på min mediadator. Dels för att jag inte behöver en fysisk dator till det ändamålet och dels för att det tar upp utrymme och innebär ekonomiska utgifter att underhålla en fysisk server.

Min server huserade från början flera olika tjänster och program, bland annat Nextcloud, Prosody, Tiny Tiny RSS och Shaarli. Förra året bestämde jag mig för att se över det, dels för att jag inte har samma intresse för att driva en egen server och dels för att jag gillar när saker och ting är enkelt.

Jag funderade länge och väl på hur jag skulle göra med Tiny Tiny RSS. Det är en tjänst som jag ofta använde via min telefon. Och utöver mina nyhetsflöden har jag även mina YouTube-prenumerationer via RSS, vilket var något som bara synkroniserades mellan mina två datorer hemma. Jag hittade dock ingen likvärdig molnbaserad tjänst och jag bestämde mig därför för att gå tillbaka till att (lokalt) konsumera mina nyheter på min skrivbordsdator och mina YouTube-videos på min mediadator.

Shaarli var också en tjänst som jag trodde att jag inte skulle kunna leva utan. Det är en tjänst som låter mig dela länkar till mig själv, något som jag är flitig på. Eftersom att det alltid är från min telefon till min dator bestämde jag mig för att börja använda Nextcloud Notes istället. Jag använder ju redan Nextcloud för mina kontakter och mina kalendrar. Att dela länkar och annan information till sig själv via textfiler har faktiskt fungerat bättre än vad jag hade kunnat tänka mig. Nu slipper jag dessutom besöka en hemsida och logga in där varje gång för att komma åt informationen, nu kan jag bara öppna min filhanterare Ranger och hantera allting via textfiler eftersom alla filer synkroniseras lokalt till min dator.

Sist kvar var Nextcloud och Prosody. Jag bestämde mig för att stänga ner min egna Nextcloud-instans och flytta över min data till Operation Tulip, en svensk tjänst som drivs av några eldsjälar och erbjuder 50 GB lagring via Nextcloud. En av dessa är min vän Selea som också är involverad i vårt projekt Linuxkompis.

Nu återstod bara Prosody. Eftersom Linuxkompis numer erbjuder en publik XMPP-server (tack vare GleSYS som sponsrar projektet med VPS) kändes det onödigt att ha kvar min egna server och betala för en domän till den. Jag valde därför att flytta över till Linuxkompis på heltid och jag kunde därmed stänga ner min virtuella server.

Vid det här laget kändes det inte riktigt motiverat att ha en dator enkom för att kunna konsumera video via teven, jag kan lika gärna koppla in min TV till min skrivbordsdator eftersom den numer lägligt nog står belägen i närheten av min TV. När jag pensionerade min gamla mediadator kunde jag nämligen flytta mitt skrivbord och min skrivbordsdator dit där jag tidigare hade min mediadator. Detta innebar också att jag inte behöver ha flertalet kablar dragna över halva lägenheten.

Resultatet av allting innebär inte bara mindre kablar och fysiska ägodelar att ansvara för, det innebär framförallt en lägre ekonomiskt kostnad då jag bara har en dator att underhålla och betala el för. Jag behöver nu också bara underhålla en maskin istället för tre maskiner, vilket jag kommer att spara tid på, tid som jag kan lägga på något annat roligt.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]