Avatar

Hund

Linux, textfiler & minimalism
3 April 2020

Jag gick från flera till en bildskärm

Efter mer än fem år med mina tre bildskärmar valde jag att för ett år sedan att gå tillbaka till bara en bildskärm. I det här inlägget tänkte jag att jag ska berätta lite om varför jag gjorde det och även lite om hur det har gått för mig sedan dess.

En bild på mitt skrivbord från januari 2018.
Mitt skrivbord från januari 2018.

Hur det hela började

Det kanske kan låta lite konstigt att någon som kallar sig för minimalist har tre bildskärmar till att börja med. Jag har alltid ansett mig att vara en minimalist—i någon form—dock har innebörden förändrats och utvecklats en del genom åren. När jag var yngre handlade det mer om minimalistisk design och inte så mycket annat, men genom åren har mitt intresse för minimalism sakta men säkert utvecklats till något mycket bredare och större. Vilket har inneburit att mitt intresse för minimalism idag har blivit till en livsstil, som bland annat har får mig att ifrågasätta nyttan med flera bildskärmar.

Att jag skaffade tre bildskärmar till att börja med berodde helt enkelt på att jag tyckte att det dels såg häftigt ut, men jag hade också lyckats övertyga mig själv om att det skulle öka min produktivitet. När jag 2013 slutade snusa bestämde jag mig för att unna mig något extra, nämligen tre bildskärmar. Det ska också tilläggas att jag 7 år senare fortfarande helt fri från all form av tobak, vilket är en prestation som jag är väldigt stolt över.

I början var det häftigt med flera bildskärmar. Jag inbillade mig att flera bildskärmar var ett ‘måste’ för en självutnämnd prosument, när det egentligen bara handlade om ett ytterst slarvigt beteende från min sida. För att när jag hade så mycket bildyta fanns det ju ingen anledning för mig att ens försöka engagera mig i att effektivisera mitt arbetsflöde. Jag kunde ju bara slänga ut fönster till höger och vänster utan att bry mig.

Jag trodde länge att det jag hade var ett bra arbetsflöde, ända tills den dag när jag kände att flera bildskärmar var vardagsmat och inte det minsta häftigt eller anmärkningsvärt. Det var då jag började ifrågasätta allting, om det faktiskt inte var så att jag kanske rent utav blev distraherad av information som jag hela tiden utsatte min hjärna för.

Från flera till en bildskärm

Jag funderade länge och väl på det, men jag bestämde mig tillslut för att testa med bara en bildskärm. Först inaktiverade jag bildskärmarna i mitt operativsystem och lät dem stå kvar på skrivbordet, jag var ju inte riktigt övertygad om den här iden ännu. Till en början kändes det nästan lite klaustrofobiskt, men det tog helt ärligt inte lång tid innan jag hade anpassat mig till att bara använda en bildskärm och var okej med det.

När jag några dagar senare fysiskt tog bort mina två extra bildskärmar från skrivbordet och dessutom kunde rensa bort fyra kablar under skrivbordet kände jag en stor lättnad. Det kändes som om att jag hade fått tillbaka mitt skrivbord, jag kunde se min lampa igen och jag hade till och med plats för en grön och fin krukväxt! För att inte tala om vilken skillnad det gjorde i mitt undangömda ormbo av kablar under skrivbordet.

Ju fler bildskärmar, desto sämre soppa

Idag, över ett år senare är jag helt övertygad om att fler bildskärmar förstör mer än vad det hjälper. Det är ingen hemlighet att vi människor effektivt bara kan fokusera på en sak i taget. Idag när jag skriver det här inlägget gör jag det i min textredigerare Vim, i fullskärmsläget med tillägget Goyo. Det finns just nu ingenting som kan ta min fokus från mitt skrivande! Om jag däremot fortfarande hade haft mina bildskärmar hade jag då troligen haft WeeChat (med IRC och bitlbee) till vänster om mig och till höger hade jag bland annat haft min kalender, e-postklient, webbflödesläsare synlig. Alla dessa program hade hela tiden pockat på min uppmärksamhet och avbrutit mig i mitt skrivande flera gånger om.

Mitt skrivbord idag

Jag använder fortfarande bara en bildskärm idag. Med bara ett fönster synligt åt gången kan jag enklare hyperfokusera på just den sak som jag håller på med. Att skriva det här inlägget hade förmodligen tagit mig dagar—kanske veckor—att skriva, istället tog det mig två tillfällen att skriva det här inlägget.

Jag använder fortfarande bara en bildskärm, som också råkar vara samma gamla bildskärm som jag en gång köpte för drygt sju år sedan. Det är en Samsung S24C750. Bildstorleken är 24 tum med en helt okej VA-panel med upplösningen 1920x1080 pixlar.

En bild på mitt skrivbord från januari 2018.
Mitt skrivbord i skrivande stund, den 3 april 2020.

Jag har fortfarande kvar de två andra bildskärmarna, de är dock undanstoppad i väntan på att få ett nytt hem. De är bra bildskärmar, men man får inte många kronor för dem och jag tänker därför att jag ska ge bort dem till några som som behöver dem.

Den röda lådan som bildskärmen står på är en låda med skruvar. Det är inte snyggt, men den har lagom höjd för att bildskärmen ska hamna i rätt höjd för mig och därmed funktionellt. Jag har tänkt att jag ska ordna något mer passande i trä, men jag har bara inte kommit mig för ännu.

Om du har flera bildskärmar tycker jag absolut att du ska utmana dig själv genom att testa att bara använda en bildskärm. Och om du är någon som bara har en bildskärm och funderar på att köpa en till, då råder jag dig till att du ska tänka till en extra gång innan du beställer hem något.

Om inte annat; tänk på miljön och din plånbok!

Etiketter: Hund | Mitt skrivbord | Minimalism | Prylar

Återkoppling

Min blogg saknar för tillfället ett kommentarssystem, om du vill lämna återkoppling, diskutera och/eller har några frågor går det bra att göra det via e-post, XMPP, IRC, Matrix och Mastodon.