Avatar

Hund

Linux, textfiler & minimalism
7 Maj 2020

Minimalism

Minimalism är ett ord som jag ofta slänger mig med och som jag också påstår ha som intresse, men jag har aldrig riktigt pratat om det och vad det innebär för mig. Det tänkte jag råda bot på idag.

För mig handlar minimalism inte nödvändigtvis om “minst prylar när han dör vinner”, utan mer om att äga ‘lagom lite’, men framförallt att att äga förnuftigt. För mig handlar det om att prioritera saker som har ett signifikant värde och att ta avstånd till allt som tar upp för mycket tid och energi utan att det ger så mycket tillbaka. Det är inte heller exklusivt till ting, det kan även handla om ansvar och relationer.

Det sägs att framgångsrika människor har blivit just framgångsrika eftersom att de har kunnat fokuserat deras tid på ett fåtal prioriteringar, för att sedan—effektivt med hyperfokus—kunna jobba på de sakerna för att nå ett bra resultat. Man behöver alltså kanske inte jobba hårdare, utan oftast bara smartare. Låter det här lite bekant? Det borde det göra för det är just precis vad UNIX-filosofin handlar om, att utforma effektiv programvara som gör en sak och den saken bra.

Jag tycker också UNIX-filosofin är något som också lämpar sig väl på livet och den begränsade tid vi har att leva våra liv. Ett dygn består som bekant av 24 timmar, vilket egentligen inte är vidare mycket tid om man tänker efter. Ett smart sätt att få grepp om tiden och att bättre kunna visualisera och därmed effektivisera sin tid är om man allokerar dygnet i bitar om 15 minuter, vilket ger oss 96 bitar om dagen. Vem som kom på den här idén vet jag tyvärr inte, men jag gillar den.

Om man utgår från att man sover de rekommenderade 8 timmarna och sedan som genomsnittet arbetar 8 timmar om dagen har man en tredjedel kvar av dygnet att leva sitt liv. På den tiden ska du hinna hem från jobbet, vårda dina relationer med familj och dina vänner, du ska laga och äta mat, diska och utföra övriga hushållssysslor, ge tid åt dina intressen och vad du nu gör/vill göra på din lediga tid. Om man kollar på diagrammet är det egentligen inte så konstigt att många upplever att dagarna bara flyger iväg och att man aldrig hinner med det man tänkte att man skulle göra.

Jag är precis likadan och därför är det för mig viktigt att jag också försöker minimera alla distraktioner och att jag hela tiden prioriterar de viktigare och lagom få sakerna i mitt liv. Jag är absolut inte bättre än någon annan på något vis, jag kan vara riktigt duktig på konsten att prokrastinera, men med god struktur, bra planering och lite vilja kan alla lyckas.

Frihet & god hälsa

En del av min minimalistiska livsstil och så även vägen till min frihet och god hälsa är att helt enkelt äga lagom få saker, vilket kanske är det som är mest synonymt med minimalism. Jag försöker att hela tiden vara medveten om vad jag äger och jag försöker att hela tiden se till att allt jag lägger till (eller tar bort) i mitt liv också tillför ett faktiskt värde för mig.

Med varje sak som man äger tillkommer det också ett visst ansvar och ibland även ett underhåll, distraktioner och även kostnader rent ekonomiskt och tidsmässigt, vilket kan båda påverka hälsan negativt. Jag är därför av övertygelsen att ju färre saker man äger, desto mer frihet har man till sitt förfogande.

Att äga färre saker kommer också med praktiska konsekvenser. Jag behöver inte en vidare stor bostad, vilket utöver en låg boendekostnad även innebär att underhållet av bostaden blir lägre eftersom det är mindre yta att ta hand om. En ren och fräsch bostad är väldigt viktigt för mig, därför är det bara logiskt att det ska gå snabbt och enkelt att städa och hålla den ren. Tiden jag sparar på det kan jag istället spendera på roligare saker som ger mig en bättre livskvalitet.

Ekonomisk trygghet

Eftersom att jag inte överkonsumerar, har en låg boendekostnad och att övriga utgifter är små innebär det att jag lever ett bra och tryggt liv även på låga marginaler. Överskottet av min inkomst investerar jag i min passiva pengamaskin, vilket egentligen bara är ett annat ord för mitt långsiktiga sparande på börsen. Meningen med det är att ha ett tryggt sparande som jobbar åt mig. Mitt slutmål är nämligen att inte behöva jobba och helt kunna leva på avkastningen.

Jag har nämligen det ambitiösa målet att jag ska bli tidsmiljonär! En tidsmiljonär är någon som är rik på tid. För att nå det målet behöver man vad jag vill kalla för en förnuftig ekonomi och ett ordnat och effektivt liv som är fritt från onödiga distraktioner.

Mindre saker innebär också inte bara mindre utgifter, genom att hålla konsumtionen och ägandet till ett lagom nivå innebär det också att det är färre saker som kan gå sönder och färre saker som behövs bytas ut när de föråldras av olika anledningar.

När vi ändå pratar om konsumtion och föråldrade leksaker, ta bara dagens mobiltelefoner som ett exempel. Den genomsnittliga personen köper en ny telefon vart annat år, idag kostar en genomsnittlig telefon cirka 10 000 kronor. På 10 år har alltså genomsnittet spenderat drygt 50 000 kronor på bara telefoner.

Vad händer om vi istället investerar motsvarande pengar på börsen? 10 000 kronor på 24 månader är 416 kronor per månad. Om man skulle investera 416 kronor varje månad i 10 år skulle man (om vi räknar med en avkastning på 8%) ha en uppskattad tillgång på drygt 79 000 kronor enligt ränta på ränta-kalkylatorn från RikaTillsammans. Om du fortsätter i 10 år till är du uppe på nästan 250 000 kr. Och det är för en person! Om man är två i hushållet skulle det röra sig om 150 000 kronor på 10 år och 497 000 kronor på 20 år. Och då har vi som sagt bara räknat på konsumtionen för några till synes oskyldiga telefoner.

Återbruk och återvinning

Att leva ett minimalistiskt liv innebär också att jag återbrukar och återvinner så mycket som jag kan och förmår. Jag köper ofta begagnat både privat och via andrahandsbutiker. Här finns det nämligen mycket pengar att spara, om man orkar göra sitt besväret med att vänta på att rätt sak ska dyka upp.

Jag köpte ganska nyligen en byrå, det var en Hemnes från IKEA som ny kostar 1200 kr, men som jag betalade 600 kr för i nyskick. Det är något som för mig känns bra för både plånboken och klimatet.

Saker som jag inte längre vill ha kvar brukar jag antigen sälja eller ge bort till vänner och andrahandsbutiker. Jag slänger nämligen sällan om aldrig något. Att återbruka är inte bara viktigt för mig ur ett ekonomisk perspektiv, det är också viktigt för mig att mitt klimatavtryck på vår planet inte är onödigt stort. Här ska det tilläggas att det inte alltid har varit så, när jag var yngre brände jag mina pengar på en massa onödiga prylar och jag kunde inte bry mig mindre om den globala uppvärmningen som vi människor så duktigt påskyndar. Tack och lov kom förståndet med åldern.

Att återbruka innebär också att jag försöker att låna och att låna ut saker. Om man behöver något som man sällan använder kan det vara en god idé att låna och/eller att hyra något från en vän eller ett företag.

Nästa gång du vill/ska göra något och inte har saker för det, tänk till och fundera på om det är något som en vän har och om du i sådana fall kan låna den saken, givetvis mot någon form utav kompensation. Ingen vill ju ha en Ove Sundberg som kompis.

Design & Mjukvara

Den franska författaren Antoine de Saint-Exupéry ska ha sagt att perfektion uppnås inte när det inte längre finns något att lägga till, utan när det inte längre finns något att ta bort. Jag tycker att det är kloka ord som går i linje med min syn på design och mjukvara.

Kvalitet ökar sällan i takt med att antalet funktioner ökar, mer funktionalitet tenderar istället att få koden mer komplicerad, ofärdig och inkonsekvent. Om man istället fokuserar på att skriva ett program som gör en eller ett fåtal saker är det enklare att skriva elegant kod som är korrekt, komplett och konsekvent.

När det kommer till visuell design uppskattar jag minimalistisk design eftersom att den ofta är tidlös, funktionell, distraktionsfri och avkopplande. En knallröd tapet med mängder av detaljrika och färgglada blommor kan vara riktigt snyggt med stor wow-faktor, men jag kommer garanterat att ha tröttna på den efter en vecka. Om jag däremot väljer en diskret tapet med en försiktig och mjuk färg kommer jag att kunna både uppskatta och leva med den i många år framöver.

Etiketter: Hund | Minimalism

Återkoppling

Min blogg saknar för tillfället ett kommentarssystem, om du vill lämna återkoppling, diskutera och/eller har några frågor går det bra att göra det via e-post, XMPP, IRC, Matrix och Mastodon.