Jag är tillbaka med Arch Linux | Hund

Hund

Jag är tillbaka med Arch Linux

Torsdag, 16 December 2021

Sedan ungefär ett par månader tillbaka i tiden gick jag från Gentoo till Debian på min (drygt 11 år gamla) skrivbordsdator. Ett byte från Gentoo kommer sig efter att jag sedan en tid tillbaka på har funderat på hur jag spenderar min tid och vart det finns möjligheter att kunna spara tid. En tid som jag sedan hoppas kunna lägga på andra saker, kanske lite mer viktigare saker än att underhålla ett operativsystem.

Även om Gentoo är roligt att använda, vet jag inte om jag vill fortsätta investera den tid det tar att använda Gentoo för mig. I många avseenden är Gentoo relativt underhållsfritt, men jag tycks alltid hitta något som upptar både min tid och uppmärksamhet. Min plan var att helt enkelt byta till det mest tråkiga operativsystemet som jag kunde komma på och därmed kunna spara tid.

Bytet till Debian

Debian är ett stabilt och erkänt pålitligt operativsystem som jag själv har använt på serversidan i många år. Med den stabila versionen av Debian händer det inte egentligen inte mycket mellan de olika versionerna. Det kommer knappt några uppdateringar och jag behöver inte spendera mer än några minuter i månaden på underhåll.

Här är en liten lista med mina motiveringar till varför jag valde just Debian:

  1. Jag är väl bekant med Debian efter att ha använt det på serversidan i många år.
  2. Debian har funnits i nästan 30 år. Det är ett projekt som har över en lång tid visat att de bjuder ett stabilt operativsystem med få överraskningar och irrationella beslutsfattningar.
  3. Varje version får fem år av support, varav de två sista är enbart säkerhetsuppdateringar.
  4. De har (som jag upplever det) en trevlig och hjälpsam gemenskap som är inkluderande mot alla, även mot nybörjare. Elitism, högfärdighet, drama och andra otrevligheter går bort direkt för mig.
  5. Ett stort utbud av paket. Desto större utbud av paket, desto mindre är sannolikheten att jag behöver kompilera och underhålla paket själv.
  6. Enkel och guidad installation. Även om det inte var ett krav, var det en fördel.
  7. Mullvad VPN har officiellt stöd för Debian.
  8. Att det är ett binärt operativsystem. Jag vill inte spendera tid med att konfigurera och kompilera alla paket på min 11 år gamla dator. Desto enklare, desto bättre.
  9. Debian har bra stöd från tredjepart. Om det finns någon eller något som stödjer Linux-baserade operativsystem kan man nästan alltid vara säker på att Debian är ett av de alternativen som stödjs.

Debian var inget för mig

Efter drygt två månader med Debian var jag inte nöjd med det. Jag hade höga förväntningar på det efter att ha använt det på serversidan i många år. Jag förstår att de flesta kanske kommer att sätta sitt kaffe i halsen när jag säger det här; Debian var inte stabilt för mig. Jag blev lika förvånad som besviken när problemen hopade sig för mig.

Det första problemet var att när jag väckte datorn från viloläget hade jag ingen Internet-uppkoppling. Det enda sättet att få tillbaka min länk var att starta om routern. Jag provade verkligen alla möjliga och omöjliga kommandon, men inget löste mitt problem. Det andra problemet var att när jag ibland väckte upp datorn hade allting frusit vid låsskärmen. Det jag kunde göra var att starta om datorn genom att nypa strömmen till den.

Och visst, jag kunde och borde ha skapat två felrapporter för det, men jag hade varken tid att vänta på hjälp eller motivation till att lösa det. Droppen var dock den dagen när jag insåg att många paket var lite för gamla i Debian. Jag råkade ramlade över en artikel vid namn “The sad state of web browser support currently within Debian” från Phoronix. Det är en artikel som uppmärksammar det faktum att så gott som alla webbläsare i Debian är utdaterade och innehåller flera sårbarheter.

Men innan jag övergav Debian tänkte jag att jag kunde iallafall testa att uppgradera till deras testing-version, men när jag gjorde det slutade min grafiska stack att fungera. Och även här hade jag säkert kunnat göra en felsökning och kanske hittat en lösning, men vid det här laget kände jag inte riktigt att jag orkade bry mig längre. Jag vill bara ha något som fungerar. Efter lite funderande och velande bestämde jag mig för att testa Arch Linux igen.

Tillbaka till Arch Linux

Innan jag började med Gentoo på skrivbordet använde jag Arch Linux i drygt 7 år. Jag hade genom åren väldigt få problem med det och saker och ting bara fungerade. Anledningen till att jag bytte bort Arch Linux var för att jag ville lära mig något nytt. Gentoo kändes som ett trevligt operativsystem att lära sig.

Det jag gillar med Arch Linux är att det är enkelt och smidigt att använda, att de håller sina paket uppdaterade, även om jag oftast inte har något direkt behov av det senaste. En nackdel med Arch Linux är dock deras programförråd som är väldigt litet, vilket innebär att man antingen får bygga och underhålla paket själv eller använda sig av det programförråd som gemenskapen tillhandahåller. Det är något som jag gärna undviker och jag ser det mer som en nödlösning.

Här är lite jämförande statistik mellan de tre operativsystemen när det kommer till paketutbudet:

Operativsystem Totalt antal Nyast Utdaterade Potentiellt sårbara
Arch 9991 76.0% 15.4% 1.25%
Debian 28554 33.7% 65.8% 2.7%
Gentoo 18127 74.3% 25.2% 1.66%

Källa: Repology.org

Den om systemd

Det har förmodligen inte undgått vissa att jag tidigare har uttryckt ganska färgstarka åsikter om systemd. Det har till största del grundat sig i att jag har varit något av en oresonlig surgubbe senaste åren, vilket jag vill skylla på ett osunt liv (osunt som i hektisk) med mycket stress och olyckligtvis missriktade känslor mot strunt som systemd. Men efter att ha ryckt upp mig och slutat vara en surgubbe, vill jag nu påstå att jag har hittat tillbaka till den gamla glada och positiva personen som jag brukar vara.

Efter att ha ifrågasatt och tänkt om gällande mina åsikter om systemd, insåg jag att systemd inte kommer att orsaka jordens undergång. Idag har jag inte direkt några åsikter om det. Idag ser jag det mer som ett av flera projekt som gör olika saker olika bra och dåligt, precis som med det mesta annat här i världen.

Oavsett om ni är för eller emot systemd, kan jag kan rekommendera att lyssna på föreläsningen “The tradegy of systemd” med Benno Rice. Det är en kärnutvecklare från FreeBSD som delar med sig av sina åsikter om systemd, men från en FreeBSD-användares perspektiv. Det är en både lärorik och underhållande föreläsning om ett komplicerat projekt som försöker lösa ett lika komplicerat problem.

Meta

Återkopling

Om du vill lämna återkopping, går det bra att göra det genom att skicka mig ett meddelande via e-post, XMPP eller via IRC.