Hund

Jag har nu ett nytt hem i fediversumet

17 Februari 2023

Eftersom att Mastodon.se kommer att läggas ner den 11 maj i år, blev jag tvungen att hitta ett nytt hem.

Det här blev min tredje flytt, för min svenska närvaro på fediversumet. Jag bestämde mig därför den här gången för att det var dags att köra något eget. Och därmed förhoppningsvis inte behöva byta igen.

Val av server, föll snabbt på GoToSocial. Vilket är en ActivityPub-server, skriven i Go. Det som lockade med GoToSocial—trots att projektet är i ett alfa-stadie och saknar många funktioner—är att det är enkelt och resurssnålt.

Det känns som ett lovande projekt. Och ett av deras filosofier, är just att man ska kunna köra det på en liten Raspberry Pi. Vilket du kan glömma med Mastodon. För även om jag alltid har gillat Mastodon, har det alltid besvärat mig att det kräver helt enorma resurser. Mastodon har inga officiella systemkrav, men för en enmansinstans, pratas det om att 2 GB RAM är absolut minimum. Vilket kan jämföras med de 90 MB som min GoToSocial-instans använder just nu.

En annan sak som jag ogillar med Mastodon, är hur komplicerat det är att sätta upp. Att sätta upp och komma igång med GoToSocial, tog mig däremot bara några minuter.

Mina planer för min nya instans, är att med tiden göra den tillgänglig för alla. Men det blir först när jag känner mig trygg med att allting fungerar som det ska, och när alla viktiga funktioner finns där. Just nu går det exempelvis bara att skapa konton via ett kommando på servern, vilket inte är vidare användarvänligt om man vill kunna bjuda in nya användare och samtidigt ge dem en bra bild av fediversumet.

Om man trots det, vill ha ett konto redan nu, får man gärna vara med och hjälpa mig att testa GoToSocial. Det är bara att höra av sig och fråga om ett konto.

Och om du vill spana in min profil och kanske rent av följa mig på fediversumet, hittar du mitt konto på adressen @hund@gotosocial.linuxkompis.se. Det går också bra att följa mitt konto via ett webbflöde: https://gotosocial.linuxkompis.se/@hund/feed.rss.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]