Hund

Jag tror att jag tar en liten paus från svenska sociala medier

25 April 2023

Om jag minns rätt, började jag hänga på fediversumet, år 2017. Det var på en svensk GNU Social-instans. Instansen hade inget speciellt tema, men på den tiden var det nästan uteslutande bara datornördar där. Vilket jag förvisso bara tyckte var trevligt.

Men redan samma år, gick den instansen i graven. Jag valde då istället att skapa ett konto på en engelsk Mastodon-instans. Där var temat Linux, och jag trivdes som fisken i vattnet.

Men efter bara något år, kände jag mig mer eller mindre tvungen att byta instans, igen. Inte för att den också skulle läggas ner, utan för att den drogs med lite för mycket driftstörningar. Instansen var till och från otillgänglig under längre perioder. Droppen var dock när data försvann. Det skedde nämligen något hårdvaruhaveri. Och visst. Sådant händer. Problemet var bara att det inte fanns bra hygien gällande säkerhetskopieringarna. Vilket resulterade i att man förlorade data för ungefär en månad.

Flytten från den instansen, blev till en annan engelsk Mastodon-instans. Även den med samma tema. Där finns jag än idag. Dock saknar jag tiden när instansen var mycket mindre. När jag flyttade dit, fanns det ett par tusen användare. I skrivande stund har de nästan 60 000 användare. I början var det mer som en liten och varm gemenskap med bara nördar. Medan det idag, känns mer som ett Twitter, fast bara med användare som försöker rida på teknikvågen. Man ser mest inlägg från folk som försöker skamlöst sälja sina “fantastiska” och “banbrytande” produkter, som egentligen bara är baserat på något värdelöst AI. De genuina nördarna och tekniskt intresserade människorna som fortfarande finns kvar, har helt hamnat i skymundan.

Anledningen till att jag inte har flyttat till en annan mindre engelsk instans, är för att jag inte orkar bry mig. Inte just nu iallafall. Sedan är jag lite rädd att nästa mindre instans som jag flyttar till, kommer att lägga ner, vilket har varit lite temat för många.

Nåja. Nu hamnade jag lite utanför ämnet.

Efter en tid på Fosstodon, började jag sakna den svenska delen av fediversumet. Och eftersom att det inte fanns någon passande instans på svenska, bestämde jag mig för att ordna en egen publik instans för alla Linuxkompisar.

Eftersom att jag inte är en helylleadmin med ett självskadebeteende, utan mer en vanlig datoranvändare, ser drift av server, mer som ett nödvändigt ont än något annat, gjorde jag det kloka valet att betala för driften av en Mastodon-instans. Mastodon är ju dessutom lite av en mardröm att drifta själv. Och det är dessutom rätt bloat. Jag vill inte ödsla alla resurser som verksamheten Linuxkompis har att tillgå.

Linuxkompis Mastodon-instans fanns hos Masto.host. Vilket är en populär tjänst för att få en egen Mastodon-instans. Kanske lite för populär. Det känns som att nästan alla instanser finns där idag. Men det är en bra tjänst, som till en rimlig summa pengar, gör jobbet åt dig.

I början användes vår Mastodon-instans flitigt av både mig och flera andra eldsjälar från gemenskapen. Det fanns till och med användare från gemenskapen, som hjälpte till med kostnaden för driften av instansen. Men, med tiden, dog aktiviteten sakta men säkert ut.

När instansen hade varit inaktiv under en längre period, bestämde jag mig för att helt enkelt stänga ner den. Vid det laget, hade jag spenderat tusentals kronor på projektet. Och jag kände inte att det var värt att betala för det, om det bara var jag kvar. Och jag var inte heller vidare aktiv. Jag är lite av en “periodare”, när det kommer till sociala medier.

Och i maj, förra året, flyttade jag över till Mastodon.se, som vid den tidpunkten hade blivit en grej. Men bara ett år efter att jag flyttat dit, valde även den instansen att lägga ned.

Vid det här laget, var jag inte säker på om jag skulle orka ordna ännu ett konto, på ännu en server. Men jag tänkte att jag skulle ge det hela en till chans, om det kunde ske på några avgörande villkor. Villkoren var att jag själv skulle drifta instansen, att servern skulle vara enkel att drifta, och att det hela skulle vara resurssnålt. Jag vill som sagt inte avverka alla resurser som Linuxkompis har att tillgå.

Efter lite letande, hittade jag ett ganska nytt projekt vid namn GoToSocial. Det var ett projekt som uppfyllde mina krav, och mer därtill. Dock var (och fortfarande är) GoToSocial, i ett alfa-stadie. Och såhär i efterhand, var det kanske inte världens bästa idé att hoppa på det tåget.

I början fungerade allting bra, bortsett från att det inte visades profilbilder från vissa användare. Ett litet obetydligt problem, som jag kunde leva med för tillfället. Men med tiden, blev problemet desto fler. Och när servern slumpmässigt slutade federera med olika användare på olika servrar, gav jag helt enkelt upp. Iallafall för tillfället.

Linuxkompis GoToSocial-instans kommer att finnas kvar, och den är fortfarande öppen för alla, även om ingen har valt att testa den ännu. För jag tror att GoToSocial kan bli något bra i framtiden, men att det idag har en bit kvar dit.

Och där är jag idag. Trött på att flytta, och trött på att aldrig få kunna komma till ro. Med både begränsad tid och energi, vill jag inte lägga oändligt mycket tid på det här. Därför tar jag helt enkelt en paus från svenska sociala medier.

Meta

Återkoppling

Om du vill kommentera inlägget, går det bra att göra via e-post, XMPP eller via IRC.