Hund

Min blogg har nu statiska kommentarer

18 Oktober 2023 | 6 kommentarer

Min blogg har nu stöd för statiska kommentarer, vilket innebär att det är ett rätt grundläggande stöd för kommentarer.

Hur?

Det är med hjälp av lånad kod från “Dead Simple Jekyll Comments”, som jag har fått till en enkelt och bra lösning.

Min blogg består fortfarande av 100% HTML-kod. Det förekommer inte heller några kakor eller anrop till tredje part.

Man kommenterar genom att skicka ett e-postmeddelande till mig, vilket görs via det färdiga formuläret som finns under kommentarssektionen. Det är inget mer märkvärdigt än en mailto-länk med lite förifylld text.

Kommentarsfältet har stöd för Markdown, men utöver det, saknar det de flesta funktioner som brukar komma med mer avancerade alternativ. Det finns exempelvis inget stöd för notiser, eller dylikt. Om du vill se eventuella svar, får du själv besöka sidan.

När du skickar in din kommentar kommer jag att manuellt granska och lägga till din kommentar. Vilket gör att det kan dröja något innan den publiceras. Det borde dock inte dröja mer än 24 timmar.

Varför?

Jag har testat diverse alternativ för kommentarssystem, men vill gärna undvika något som är komplext, kostar pengar, använder JavaScript och/eller gör anrop till tredje part.

Det ska också vara något som integreras snyggt med hemsidan, vilket inget annat alternativ har gjort, oavsett hur mycket jag fixade med utseendet för det.

Sedan är jag såklart svag för enkla och eleganta lösningar som följer UNIX-filosofin och principer som “KISS” och “worse is better”.

Användarvillkor

Jag har skapat ett litet (i brist på bättre namn) användarvillkor, för att du som användare ska känna dig trygg när du delar med dig av information till mig.

  1. Ingen privat information om dig kommer att publiceras, sparas eller vidarebefodras till någon annan, med undantag för min e-postleverantör Mailbox.org1—som av ren nödvändighet—kommer att vara den part som tar emot ditt meddelande och vidarebefodras det till mig.
  2. Kommentarsfältet består till 100% av HTML-kod. Det förekommer inga JavaScript, kakor eller anrop till tredje part.
  3. Alla kommentarer modereras och publiceras manuellt av mig.
  4. Din kommentar kommer att publiceras under licensen CC BY-NC-SA 4.0.

  1. Mailbox.org är en integritetsvärnande tjänst från Tyskland, men om det skulle kännas otryggt att använda din vanliga e-postadress, finns det flera tjänster som låter dig skicka anonym e-post utan krav på konto hos dem. Några exempel är Guerrilla Mail, Send-Email.org och AnonymousEmail.me

Meta

Kommentarer (6)

Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]

#1
18 Oktober 2023, 13:05:00

Det här är den första kommentaren!

Airikr
#2
18 Oktober 2023, 13:20:02

Det här verkar ju fungera hur bra som helst! Bra jobbat :)

frog
#3
18 Oktober 2023, 11:36:02

hurra för enkel kommentar system!

#4
18 Oktober 2023, 21:59:52

Snyggt implementering! I liknande anda så är jag nyfiken på om du har kikat något på Webmentions? Utan att ha hunnit fundera nämnvärt på implementationsdetaljer så låter det spontant som att det skulle gå att spara ned Webmentions på ett liknande sätt.

Anonym8763245
#5
18 Oktober 2023, 22:55:18

Bra jobbat!

#6
19 Oktober 2023, 13:05:00

Airikr: Tack!
frog: Jag gillar det enkelt. :)
Johan: Tack! Jag har kikat på det, men det ser lite krångligt ut. :) Det borde väl inte vara omöjligt? Det kanske är något att kolla på en regnig dag.
Anonym8763245: Tack!