Hund

Snabbkaffe som är förvånansvärt gott för att vara snabbkaffe

5 Oktober 2024

Till vardags dricker jag bara specialkaffe, vilket är ett kaffe som enligt internationella kaffeorganisationen SCA, håller högsta möjliga standard. Det är alltså raka motsatsen till kaffet som man hittar på valfri livsmedelsbutik. När det kommer till bryggmetod, är det bara Hario V60 som gäller för mig. Det är en relativt enkel, lågteknologisk och antimaterialistisk bryggmetod som gör riktigt gott kaffe!

Kaffebryggning med Hario V60. Bild lånad från Unsplash.com.

Men, när jag är ute på äventyr, vill jag inte ha med mig onödigt tunga eller skrymmande saker som en våg och kaffekvarn. Dessvärre ger det mig rätt begränsade möjligheter när det kommer till att kunna göra en kopp kaffe ute i skogen. Man kan såklart mala kaffebönorna hemma, för att sedan använda någon ihopfällbar filterhållare och höfta med mängden vatten. Det känns dock som onödigt mycket arbete för en kopp kaffe som, i bästa fall, blir ‘okej’. Ett annat alternativ är att brygga kaffet hemma, och sedan ta med sig det i en isoleringskanna, men jag tycker dessvärre inte att kaffet smakar vidare bra när det har förvarats i en isoleringskanna.

Till sist började jag överväga snabbkaffe. Jag minns att James Hoffman gjorde sitt egna snabbkaffe förut, och han var nöjd med resultet. Därför tänkte jag att det måste finnas snabbkaffe som är åtminstone någonstans där emellan skräpet du kan köpa på livsmedelsbutikerna och det snabbkaffet som James Hoffman gjorde. Jag började därför leta nätet om jag kunde hitta något som var av intresse. Vilket jag lyckligtvis gjorde!

Jag hittade snabbkaffe från Mount Hagen. Ett för mig okänt märke, som inte bara har ekologiskt och Fairtrade-certifierat snabbkaffe, utan som också använder kaffebönor med ett ursprung. Vilket på engelska kallas “single-origin coffee”. Detta behöver dock inte vara synonymt med bra kvalitet, men det brukar sannolikt göra det.

Om du vill veta mer om kaffe med ett ursprung, kan jag varmt rekommendera videon “Single origin vs. coffee blends” av Lance Hedrick på YouTube. Han är en väldigt duktig kaffenörd som dessutom jobbarrofessionellt med kaffe.

En glasburk med 100 gram snabbkaffe från Mount Hagen, kostade mig 105 SEK (exklusive frakt) på webben. Jag har inte räknat ur vad priset per kopp blir, men eftersom att man behöver ganska lite av det här snabbkaffet—knappt en tesked per normalstor kaffekopp—skulle jag uppskatta att det blir en rimlig kostnad per kopp.

En somrig bild på en glasburk snabbkaffe från Mount Hagen.

Till min stora förtjusning, var det här snabbkaffet faktiskt rätt gott! Iallafall för att vara snabbkaffe. Och nu när jag inte är en kvalificerad finsmakare av någon rang, kan vi ju hoppa över allt snack om toner, kropp, syrlighet, och allt vad nu mer kvalificerade nördar kan tänkas diskutera. Det smakar bra helt enkelt. Även om det såklart inte går att jämföra med färskt specialkaffe, men med tanke på hur enkelt det är att göra en kopp snabbkaffe, och att det faktiskt smakar helt okej, känns det ändå som en bra kompromiss när man är ut på äventyr.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]