Avatar

Hund

Linux, textfiler & minimalism
17 September 2016

Suspend och hibernate som vanlig användare i Linux

Jag brukar försätta min dator i viloläge på kvällen med pm-utils när jag är klar för dagen. Men att öppna en terminal, köra kommandot sudo pm-suspend och sedan ange sitt lösenord är ju inte jättesmidigt.

Etiketter: pm-utils | Suspend | Hibernate
10 September 2016

Shell completions för T i Zsh

En av mina favoritklienter för Twitter är T [Länk] - Japp, klurigt namn! T är en CLI-klient och utav den anledningen är det också bekvämt med shell completions.

Etiketter: T | zsh | Twitter
26 Augusti 2016

Radera filer äldre än X antal dagar i Linux

Ett litet och värdefullt tips som jag lärde mig så sent som häromdagen när jag skulle rensa bland mina säkerhetskopior är att du med hjälp av verktyget find och några argument kan radera filer som är äldre än X antal dagar.

Etiketter: Linux | Terminalen
12 Augusti 2016

Skicka e-post från din server via din e-postleverantör

Om man har en egen server kan det vara smidigt att kunna skicka e-postmeddelanden från servern till sig själv, med t.ex rapporter från Logwatch och så vidare. Men att sätta upp en hel e-postserver för det ändåmålet är inte alla gånger vidare önskvärt eller möjligt.

Etiketter: E-post | Server
29 Juli 2016

Öppna länkar i URxvt med tangentbordet

Något som jag tycker är jobbigt är att jag måste använda musen för att öppna länkar, speciellt jobbigt har det varit med WeeChat där det förekommer länkar ganska ofta. Om man använder tangentbordet nästan exklusivt till allt blir musen faktiskt ett litet irritationsmoment när man måste stäcka sig efter den.

Etikett: URxvt
24 Juli 2016

Hur du undviker att kommandon sparas i historiken för zsh

Ibland händer att man vill göra något i terminalen och inte lämna några spår efter sig. Om du använder skalet zsh är det enkelt ordnat med HISTIGNORESPACE.

Etikett: zsh
16 Juli 2016

Taskwarrior - En avancerad todo-manager

Att hitta den rätta todo-managern som passar just dig, kan vara lika lätt som att hitta en nål i en höstack med bakbundna händer. Jag vet inte hur många program jag testade innan jag hittade Taskwarrior som jag fångade min uppmärksamhet.

15 Juli 2016

Min Android-telefon – Sommaren 2016

För drygt ett halvår sedan gjorde jag ett inlägg om min nya Google Nexus 5X och vilka program jag hade på den. Inlägget skrevs på min gamla blogg hos WordPress, men istället för att kopiera inlägget till den nya bloggen, valde jag istället att skriva ett nytt inlägg då det har hänt en del sedan det jag skrev det ursprungliga inlägget.

Etiketter: Android | Google Nexus | Program | F-Droid
11 Juli 2016

Öppna Reader View med Pentadactyl

Om man använder Pentadactyl till Firefox har man med all säkerhet dolt merparten av dom grafiska elementen i webbläsaren och förlitar sig helt på tangentbordet. Ett workflow som jag personligen gillar, även om det vid enstaka fall kan innebära problem.

Etiketter: Firefox | Pentadactyl | Addons
8 Juli 2016

Återställ det gamla LCD-filtret i Arch Linux med Freetype 2.6.4

I och med version 2.6.4 av Freetype har man valt att ändra LCD-filtret för subpixel-renderingen. Jag har ingen koll på detaljerna och tänker inte fördjupa mig i ämnet just nu, men om du är nyfiken och vill veta mer kan du läsa mer om det på Freetype.org [Länk].

Etiketter: Arch Linux | Freetype