Avatar

Hund

Linux, textfiler & minimalism
8 Februari 2009

Snabba upp Ubuntu utan Swap

Förr i tiden var RAM-minnet en väldigt dyr vara och mängden räkte sällan till för behoven. Man använde sig då av ett sekundärminne (Swap) för att avbelasta primärminnet. Swapen har en egen liten partition på hårddisken och fungerar lika som primärminnet. Problemet är att en hårddisk är enormt mycket slöare än ett RAM-minne. Idag är en modern dator oftast utrustad med 1-2GB RAM och lite beroende på vad man gör är då Swapen helt onödig, det är helt enkelt bara en gammal avkomma som slöar ner din dator när ditt OS försöker avbelasta ditt primärminne.

Etiketter: Swappiness | Ubuntu | Swap
7 Februari 2009

Nya ATI Catalyst 9.1 har bättre stöd för multipla skärmar

Jag har tidigare dragit mig lite för att installera ATI’s drivrutin som finns tillgänglig via deras hemsida då installationen har varit aningen omständig, dock problemfri. Men när jag fick tillbaka mitt grafikkort HD4850 (utbytt pga missljud) bestämde jag mig för att prova den nya drivrutinen 9.1 som släpptes den 29:e januari.

Etikett: ATI
4 Februari 2009

Design till Ubuntu Norden

Gjorde en design till sidan Ubuntu Norden. För er som inte vet vad det är för sida föreslår jag ett besök där, det kommer förklara allt.

15 Januari 2009

Snabba upp avstängningen av Firefox

Jag är säkerligen inte den enda som irriterat sig på att Firefox tar en väldigt god tid på sig när man stänger ner det. Tydligen beror detta på att Firefox gör en mängd I/O skrivningar vid avslut, till vilken nytta vet jag dock inte. Det finns ett enkelt och helt ofarligt kommando för att ordna detta. Börja med att stänga ner Firefox, kör sedan detta kommando:

Etikett: Firefox
5 Januari 2009

Städa datorn med BleachBit

Jag ramlade över ett smidigt program vid namn BleachBit. Dess ändamål är att städa gamla filer som t.ex Firefox och Open Office lämnat efter sig och därmed kunna frigöra en del utrymme.

4 Januari 2009

Snyggare text med Firefox

Ett återkommande beskymmer för många verkar vara hur texten visas i Firefox under Ubuntu. Själv är jag inte alls förtjust i standardinställningarna och mina egna beprovade inställningar verkar vara väldigt poppis. Därför kan jag lika gärna tipsa om dom här på bloggen. :)

Etikett: Firefox
31 December 2008

Enkel backup med Déjà Dup

Jag ramlade över ett väldigt smidigt program idag, det är till för att enkelt ta backup på viktiga mappar och filer. Programmet heter Déjà Dup och är ett grafiskt användargränssnitt till Duplicity som använder sig av rsync algoritmen. Tack vare att den använder sig av rsync tar den inte helt nya backuper varje gång utan uppdaterar bara den redan existerande backupen.

30 December 2008

Prova Firefox 3.1 Beta

Om du vill prova nya betan av Firefox finns det ett väldigt enkelt och säkert sätt som jag visar här nedan. Mer info om vad den nya versionen innehåller kan du läsa om här på deras hemsida. Det som fick mig väldigt intresserad är att den nya versionen ska vara mycket snabbare.

Etikett: Firefox
24 December 2008

Optimerad kärna för Aspire One A110

Detta var en väldigt trevlig nyhet som jag inte kan låta bli att tipsa om!

Etiketter: Linux | Aspire One A110
18 December 2008

Installera nya VirtualBox 2.1

Nya VirtualBox 2.1 innehåller en del intressanta nyheter som t.ex support för 64-bitars (x86_64) maskiner på x86 operativsystem och experminentiell 3D accelereaktion via OpenGL, mer finns att läsa här.

Etikett: VirtualBox