Hund

Förenkla din vardag med en RSS-läsare

13 Maj 2008

En RSS-läsare är en så kallad flödesläsare, ett program för att ta del av nyhetsflöden. Poängen med detta är alltså att man enkelt kan övervaka nyhetssidor, bloggar etc. I stället för att manuellt besöka diverse sidor efter nyheter eller nya blogginlägg använder man sig av en RSS-läsare som meddelar dig när det finns ett nytt nyhetsflöde.

Jag själv var faktiskt ganska skeptisk mot detta förut och var aldrig riktigt övertygad om nyttan, men som med allt annat så gav jag det en chans. Ett år senare sitter jag här och funderar lite över hur jag kunnat klara mig utan en RSS-läsare? :) En del av min vardag är förenklad, samt spar jag in en massa tid genom att jag slipper all den tidskrävande surfning i jakt på nyheter. Jag prenemunerar idag på en bit över 30 olika flöden och det lär knappast bli mindre i antal i framtiden.

Jag har valt att ta med tre stycken RSS-läsare, två klienter för Linux och en klient som finns för både Linux, Windows och Mac OS X. Alla består självklart av öppen källkod och finns tillgängliga på svenska.

Liferea (Linux)

Liferea (Linux Feed Reader) är min personliga favorit som jag själv använder. Den är väldigt lättviktig (Kräver minimal prestanda och väldigt få beroenden) och är främst för GTK+ miljön. Den har som alla andra GTK+ program ett väldigt enkelt och funktionellt utseende.

Denna klient rekomenderar jag starkt för dig som använder Linux!

akregator (Linux)

akregator är en RSS-läsare skriven i QT miljön och lämpar sig väl för er som använder KDE. Även detta är en mycket enkel men samtidigt funktionell RSS-läsare. Den integrerar sig med Konqueror, vilket möjliggör att du enkelt kan lägga till nyhetsflöden i akregator direkt via Konqueror.

Den sista ut av det tre klienterna är RSSOwl, denna är platformsoberoende. Som föregångarna är även denna väldigt enkel och funktionell. Denna klient kräver dock Java Runtime Environment (JRE), du laddar hem det här.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]