Hund

Varför Jabber är bättre än MSN Messenger

31 Maj 2008

Rubriken är min högst subjektiva åsikt om saken. Kunde inte komma på en annan rubrik som var någelunda kort. :)

Jag har tidigare publicerat ett inlägg där jag presenterade Jabber och dess fördelar. Det mesta innhållet är lånat från projektet Taking Back Our IM som numer verkar helt dött. Jag tycker dock att det inlägget känns lite gammalt och har nu valt att uppdatera texten med mina egna ord. I detta inlägg kommer jag ta upp fördelarna med Jabber och varför jag föredrar Jabber mer än t.ex MSN Messenger (Felaktigt kallat MSN) som idag är väldigt populärt enbart pga Microsoft marknadsdominans och inte för att deras tjänst är väldigt bra.

Vad är Jabber?

Jabber är ett så kallat snabbmeddelandeprotokoll för att kunna skicka snabbmeddelanden (Engelska: IM; Instant Messaging) likt det populära protokollet MSNP. Fördelen med Jabber är att det bygger på öppen källkod. Jabber-projektet startades redan 1998 av Jeremie Miller, och dess första stora allmänna release skedde i maj 2000.

Vad är fördelarna med Jabber?

Säkert

Jabber är krypterat vilket medför att du kan känna dig säker när du chattar, om du vill vara ännu säkrare finns det vissa krypteringstilägg där användarna lär verifiera sig med nycklar osv. Med MSNP skickas alla meddelanden i klartext vilken möjliggör att man väldigt enkelt kan “sniffa” andras konversationer utan att någon vidare kunskap krävs.

Konferensrum

Det finns s.k konferensrum (gruppchattar) vilket gör att flera personer kan chatta med varandra samtidigt, via ett IRC-liknande upplägg. Dessa rum finns alltid tillgängliga och man kan ansluta till dessa när man vill. I MSNP:s gruppchatt lär man bli inbjuden och lämnar man rummet kan man inte komma in igen. Det går även att lösenordsskydda Jabber’s konferensrum.

Snabbare filöverföringar

Snabba filöverföringar tack vare direktanslutningar (P2P) mellan dig och din kontakt. En annan fördel är att Jabber inte använder någon filtrering av filtyper vilket MSN Messenger har, det är just därför MP3-filer anses vara “farliga” och blockeras I MSN Messenger. Väldigt kränkade om du frågar mig.

Flera klienter

Möjlighet till att ha flera klienter anslutna samtidigt, på flera olika ställen. Jag har alltid min dator på hemma och är alltid ansluten till Jabber där, just nu sitter jag på en altan och surfar via en laptop och är ansluten till samma konto även här. Fördelen med detta är mina kontakter fortfarande kan nå mig via den klient som jag har ansluten hemma när jag loggat av här.

Transports

Stöd för såkallade transports, som gör att du kan använda övriga protokoll, till exempel MSNP genom Jabber. Med detta menas att när du ansluter till ditt Jabberkonto så ansluts du automatiskt till ditt MSNP konto.

Offlinemeddelande

Stöd för offlinemedelande, vilket gör att du kan skicka medelanden till någon som inte är online, när kontakten sedan ansluter till sitt konto får denne ditt meddelande.

Inga gränser

Du kan ha hur många kontakter du vill, du slipper alltså MSNP-gränsen på 256 kontakter[1].

  1. Jag är dock osäker på om Microsoft höjt denna gräns nu? Har du info om det så maila mig gärna!

Öppen källkod

Jabber är ett öppet och standardiserat protokoll som bygger på XML-teknik. Fördelen med att protokollet består av öppen källkod är bl.a att utvecklingen håller högre kvalité och att vem som helst kan skapa en klient för Jabber.

Man kan även ha en egen Jabberserver med sin egna jabberdomän om så önskas.

Ingen censur

Med MSNP finns en viss censur, om detta är till en fördel eller nackdel är högst personligt. Själv tycker jag att det är en självklar rättighet att kunna skriva precis det jag vill och kunna länka till allt utan att det finns en massa filter som tar bort hela meddelanden. För inte så länge sedan uppmärksammades det att Microsoft filtrerade alla Youtube länkar i MSNP, lagomt till det att Microsoft lanserade deras egna tjänst som ska konkurera med Youtube.

Lite annat läsvärt om Microsoft’s moral och aktiviteter:

Detta är endast ett litet urval av information som finns att tillgå gällande Microsoft och MSNP.

Jabber är tuffare än MSNP!

Det är verkligen det! :)

Klienter

Det finns en hel uppsjö med klienter för Jabber och det finns alltid en klient som passar just dig och dina behov. Nackdelen är att det är väldigt lätt att gå vilse i djungeln, men nedan har jag listat de klienter jag kan rekomendera.

Windows

Linux

OS X

Här finns en lista med ännu mer klienter.

Webbchat

Det går även utmärkt att chatta med dina Jabber-kontakter via webbläsaren utan att behöva installera något program på datorn.

Jabber via mobilen

Bombus är en fri Jabber-klient gjord som fri mjukvara för Jabber-protokollet. Den är skriven i Java och kan användas på mobiltelefoner med stöd för J2ME/MIDP.

Klienten kan tankas hem här.

Komma igång

Jag rekomenderar sidan Jabber.org. Dom använder sig av ejabberd som finns under GNU General Public License och körs på en server med linuxdistributionen Debian. Absolut enklaste sättet att skapa ett konto är via mina favoritklient Pidgin.

Jag har även skrivit en mer utförlig guide hur man kommer igång med Jabber på Windows här. Det är samma tillväga gångssätt för Linux om du använder just Pidgin.

Lycka till!

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]