Hund

Jag ersatte Spotify med mpv

26 Januari 2015

Efter år av överexponering av musik har musiken tappat sin magiska charm som den en gång hade. I alla falla för mig. Det och att min hörsel inte är den som den borde är en av anledningarna till att jag sällan lyssnar på musik nu för tiden.

Idag när jag sitter vid datorn blir det att jag slökollar på Twitch/YouTube eller lyssnar på podcasts. Jag kände därför att det det var onödigt att betala 99 kr i månaden för Spotify när jag använde det ett par gånger i månaden. Att deras klient dessutom bjuder in en massa QT-bibliotek till festen gör det väl inte mer upphetsande att ha kalaset på datorn. Jag gillar ju små och eleganta lösningar. :)

Jag bestämde mig därför att bli old school och köpa/ladda hem musik från t.ex. SoundCloud. Dock återstod den stora frågan, vilken klient jag skulle använda? Det finns ju en del klassiska alternativ som DeaDBeef, MOC och MPD med Ncmpcpp. Men även om dessa är fjäderlätta och trevliga känns dom ändå klumpiga i sammanhanget med en massa funktioner som jag inte använder. Jag har ju inget anmärkningsvärt bibliotek för den delen heller.

Efter lite funderande kom jag att tänka på att jag använder ju redan mpv till YouTube och podcasts. Varför inte använda mpv till musiken också? Så, min lösning är helt enkelt att jag skapar en spellista:

ls -w 1 *.mp3 > playlist.m3u

Som jag sedan öppnar med mpv:

mpv --playlist playlist.m3u

Jag skapade även ett alias (mpvp) för kommandot ovan. :)

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]