Hund

Dropbox har tänkt på oss terminal-nördar

20 March 2015

Jag använder Rsync för att ta en daglig backup på mina datorer. Backupen synkas mot en katalog på servern. Men vad gör den för nytta på min dator? Jag vill ju såklart ha min backup i molnet. Och då är det Dropbox som gäller för min del.

Dropbox är inte en fri tjänst. Men det är en gammal, beprövad och pålitlig tjänst. Nackdelen är ju dock deras grafiska klient. Även när det gäller en klient ser jag personligen ingen fördel med ett GUI och på min server är det inte ett alternativ för den delen heller.

Jag spanade på olika lösningar och råkade se att Dropbox själva erbjuder en lösning för dom med huvudlösa servrar och för dom som bara gillar CLI givetvis. Den huvudlösa installation innebär att du laddar hem ett arkiv som du packar upp och kör direkt. Du behöver alltså inte installera några paket. Kan det bli bättre?

Instuktioner finns här. Dom är få och väldigt enkla. Ladda hem och packa upp filen:

cd ~ && wget -O - "https://www.dropbox.com/download?plat=lnx.x86_64" | tar xzf -

Starta Dropbox:

~/.dropbox-dist/dropboxd

För att kunna hantera Dropbox via terminalen tillhandahåller dom ett Python-skript som också finns på sidan jag länkade ovan.

2015-03-20-123940_3840x1080_scrot

Kan det bli bättre? Nu synkas mina backups och andra viktiga automatiskt dokument till molnet och jag kan enkelt hantera allt via terminalen.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]