Hund

Skapa hemsidor i realtid med Geany och WebHelper

20 Juni 2015

Vim i all ära, men när jag skapar hemsidor föredrar jag Geany, vilket är en stor textredigare i ett litet format. Direkt ut lådan är den kanske inte jätteintressant för den som håller på med webbutveckling, men det går att utöka Geanys funktionalitet med ett par intressanta tillägg.

Ett av dessa är WebHelper, ett tillägg som med hjälp av Webkit renderar sidan i realtid när du skapar den. Sidan uppdateras varje gång du sparar någon av filerna du jobbar med.

Geany-Livepreview

Utöver en förhandsgranskning i realtid har WebHelper också verktyg för debuging. Det i kombination med tillägget XML Snippets gör Geany till en riktigt trevlig och kompetent textredigare för webbutveckling.

Installera Geany och tilläggen

Arch Linux

# pacman -S geany geany-plugins

Ubuntu

# aptitude install geany geany-plugin-webhelper geany-plugin-xmlsnippets

Aktivera sedan tilläggen via menyn “Tools / Plugin Manager”. Om du jobbar med en hemsida som är online anger du bara adressen till hemsidan, men om du vill arbeta med en lokal fil använder du dig av adressen file://, t.ex. file:///home/johan/html/Hund/index.html.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]