Avatar

Hund

Linux, textfiler & minimalism
23 Juli 2015

Maximera fönster på riktigt med wmctrl

Jag använder fönsterhanteraren i3 på heltid, vilket är till utseendet en väldigt avskalad och minimalistiskt fönsterhanterare. Avsaknaden av grafiskt lull-lull brukar brukar gör att jag ibland brukar testa någon klassisk skrivbordsmiljö som Xfce så att jag kan få gotta mig i lite ögongodis.

Men en sak som i princip alla traditionella fönsterhanterare som t.ex. Xfwm saknar är man inte kan maximera fönster - på riktigt. Och med det menar jag att när du maximerar ett fönster i t.ex. Xfwm maximeras fönstret jämte panelen, medan fönsterdekorationen dessutom fortfarande är synlig.

När jag maximerar ett fönster (klient som det heter i tiling-samanhang) tar den upp 100% av skärmen och inget annat än innehållet syns. Det är vad jag kallar att maximera fönster på riktigt.

Till min glädje går detta enkelt att ordna även i Xfwm och andra fönsterhanterare. Lösningen heter wmctrl och är ett program som kan interagera med fönsterhanterare, förutsatt att dom har stöd för Extended Window Manager Hints(EWMH).

Lösningen är enkel och det enda du behöver göra är att installera paketet wmctrl och sedan skapa en tangentbordsgenväg för kommandot:

wmctrl -r :ACTIVE: -b toggle,fullscreen

Om du använder Xfce gör du det via Settings / Keyboard / Application Shortcuts.

Etiketter: wmctrl | Xfwm

Återkoppling

Min blogg saknar för tillfället ett kommentarssystem, om du vill lämna återkoppling, diskutera och/eller har några frågor går det bra att göra det via e-post, XMPP, IRC, Matrix och Mastodon.