Hund

Installera lösenordshanteraren KeePassC i Ubuntu

29 Januari 2016

Eftersom KeePassC inte finns i Ubuntus egna förråd fick jag kompilera det själv på mammas dator som kör Xubuntu.

Introduction till KeePassC

Först kanske det vore lägligt med en kort liten introducation till vad KeePassC är för något. KeePassC är en lösenordshanterare som håller ordning på dina lösenord och även kan generera slumpmässiga och säkra lösenord åt dig.

KeePassC

Bokstaven C i namnet står för Curses, vilket är ett programmeringsbibliotek för textbaserade användargränssnitt (TUI). Som ni säkerligen redan vet så gillar jag mina program textbaserad. :) För er som vill ha ett grafiskt användargränssnitt finns det andra alternativ som KeePassX.

Lösenordsdatabasen använder en AES-kryptering och skyddad med lösenord och/eller en nyckelfil.

Och om du är en Vim-användare kommer du att gilla att den har Vim-like keys, dock går det utmärkt att använda piltangenterna om man föredrar dem.

En annan smidig bra säkerhetsåtgärd (som förvisso knappast är unik till KeePassC) är att man kan välja att ha en timeout på hur länge databasen ska vara upplåst och hur länge lösenordet ska finnas sparat i urklippsminnet efter att man har kopierat det.

Alla KeePass-klienter kan läsa varandras databaser, förutsatt att databasen inte är för ny för klienten. T.ex. KeePassC har bara stöd för KeePass v.1.x (Stöd för KeePass v2.x är planerat). Skillnaden mellan version 1.x och 2.x går att läsa om på hemsidan KeePass.info. Därför kan du också växla mellan vilken klient du vill. På min Android-telefon använder jag KeePassDroid och synkar sedan min databas mellan enheterna via min server.

Förberedelser

Börja med att installera paketet python3-crypto:

# apt install python3-crypto

Vi behöver också Python-modulen kppy, som inte heller finns i förråden, dock på GitHub. Ladda hem koden från GitHub med kommandot:

$ git clone https://github.com/raymontag/kppy

Ställ dig i katalogen och installera programmet:

$ cd kppy
# python3 setup.py install

Installera KeePassC

Det är nu dags att ladda hem KeePassC från GitHub och installera det.

$ cd ..
$ git clone https://github.com/raymontag/keepassc

Men innan vi kan installera KeePassC behöver vi göra en liten ändring i en av filerna för att det ska fungera.

$ cd keepassc
$ vim bin/keepassc

På andra raden lägger du till:

# -*- coding: utf-8 -*-

Jag upptäckte att Python tycks tro att det är teckenkodningen ANSI som används annars. Och då det kommer inte att fungera.

Nu kan vi installera KeePassC!

# python3 setup.py install

Och förhoppningsvis ska allting fungera nu. :D

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]