Hund

Mitt textbaserade mediacenter 2016

14 Februari 2016

Jag har använt Kodi (f.d. XBMC) i drygt 10 år nu, och det är enligt mig det bästa mediacentret som finns. Kodi är väldigt enkelt att komma igång med, enkelt att använda och med stöd för tillägg går det att bygga på Kodi så att det passar just dig och dina behov.

Och eftersom Kodi fungerat bra har jag aldrig sett mig om efter andra alternativ eller reflekterat över hur jag använder mitt mediacenter. Men häromdagen slog tanken mig; “-Är ett textbaserat mediacenter möjligt?”. Jag tänkte att det kunde vara en rolig grej och började fundera lite på hur jag skulle lösa det.

Jag använder Kodi till främst tre saker: YouTube, Twitch och ibland lokala mediafiler. De två sistnämnda var lösningen enkel till, jag använder ju redan filhanteraren Ranger och Livestreamer-curses. Men YouTube blev ett problem och jag hittade ingen bra lösning på det. YouTube är också min främsta källa till underhållning. Det är faktiskt nu mer än 10 år sedan jag skippade vanliga TV-kanaler.

Projektet stannade därför av lika snabbt som det kom igång. Men häromdagen när jag gick igenom nya videos på Youtube, såg jag en video från Jordan Keys där hur visade hur han hanterar sina prenumerationer på Youtube [Länk]. Och som videon visar går det (tydligen) att prenumerera på kanaler via RSS-flöden. Du behöver alltså inte ens ett Google-konto, vilket är väldigt uppskattat. Detta innebar helt nya möjligheter för hur jag kan hålla koll på mina nästan 100 kanaler som jag följer på Youtube.

Mitt textbaserade mediacenter 2016

Valet av RSS-läsare var enkelt; Newsbeuter. Det är sedan länge varit min favoritklient till Linux. Jag kopierade och formaterade tålmodigt nästan 100 länkar till Newsbeuter. Jag insåg snabbt att en RSS-läsare hade flera stora fördelar gentemot YouTube-pluginet till Kodi.

  1. Jag kan själv skapa regler för hur många videos som ska sparas och hur länge de ska sparas. I Kodi har man nämligen bara tillgång till X antal senaste videos som automatiskt försvinner. Vilket ibland kunde vara stressigt jag hela tiden har ett gäng osedda videos.

  2. Den andra fördelen är att jag enkelt kan markera en video som sedd med n. I Kodi behövde jag spola igenom hela videon för att den skulle markeras som sedd och döljas.

  3. Filter! Jag följer många olika typer av kanaler, merparten är s.k. let’s play-kanaler med spelare som spelar diverse olika spel. Ibland förekommer det vissa serier med spel som jag inte har något intresse av. Nu kan jag enkelt skapa filter så att alla videos med spelet XYZ döljs automatiskt och jag behöver aldrig se det i mitt flöde.

  4. Bättre kvalité. Med Kodi var jag fast med upplösningen 720p i 30FPS. Nu har jag tillgång till högsta möjliga kvalité i 60FPS.

För att spela upp videos från YouTube använder jag mpv i kombination med och youtube-dl. Varav sistnämda verktyg är ovärderligt. Eftersom min HTPC är väldigt gammal har den lite svårt för vissa codecs som YouTube använder sig av, t.ex. UHD i 60FPS är bara att glömma för min del. Men med hjälp av youtube-dl kan jag skapa regler för vilka video- och ljudspår som får användas.

Därför bestämde jag mig helt enkelt för att sätta maxupplösningen till 1440p och bildhastigheten till 30FPS:

ytdl-format=bestvideo[height<=?1440][fps<=?30]+bestaudio/best

Avslutningsvis vill jag nämna att fönsterhanteraren jag använder är i3, vilket är samma som på min workstation. Med i3 har jag fått ett arbetsflöde som är mycket snabbare och enklare än det jag hade med Kodi.

Det som började som en kul grej är nu mitt nya mediacenter på heltid. Och jag trivs väldigt bra med det!

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]