Hund

VSCO-liknande filmfilter i GIMP med G’MIC

15 March 2016

Det har väl inte undkommit någon idag att det är extremt populärt med “filter” på sina bilder man idag publicerar på sociala medier. Jag personligen tycker att ett diskret och snyggt filter kan förbättra en bild, men det kan lika gärna försämra bilden avsevärt om man gör det fel.

Den vanligaste appen för filter idag är utan tvekan Instagram, som kommer med ett gäng filter och lite enklare verktyg för att snabbt och enkelt kunna redigera bilden efter behov. Det finns också mer tillägnade appar som t.ex. VSCO, som har mer funktioner och som dessutom låter dig ladda hem nya filter.

Men appar hit och appar dit, jag personligen känner att våra smartphones äter upp vår vardag och förvandlar oss till sämre människor. Det i kombination med det faktum att appar som Instagram och VSCO också är proprietär mjukvara får mig att vilja undvika dem.

Så vad finns det för alternativ för oss som inte är vidare duktig på att fotoredigering men ändå vill få till snygga bilder med hjälp av vår dator? Svaret heter GREYC’s Magic Image Converter (G’MIC), vilket är ett bildbehandlingramverk. På ren svenska är det ett plugin för att göra olika saker med dina bilder, t.ex. lägga på Instagram-liknande filter och kanske förbättra en mörk bild.

Till G’MIC finns olika set med filter. Det finns bland annat ett set med filmfilter som påminner en del om de filter som VSCO har. Värt att veta är att du kan skapa ett kollage med en uppsättning filter, så att du enkelt kan skapa en förhandsgranskning av din bild med alla filter från det set du valt.

Installera G’MIC i Arch Linux och Ubuntu

Arch Linux:

# pacman -S gimp-plugin-gmic

Ubuntu:

# apt-get install gimp-gmic

Du hittar sedan G’MIC i menyn Filters / G'MIC.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]