Avatar

Hund

Linux, textfiler & minimalism
17 September 2016

Suspend och hibernate som vanlig användare i Linux

Jag brukar försätta min dator i viloläge på kvällen med pm-utils när jag är klar för dagen. Men att öppna en terminal, köra kommandot sudo pm-suspend och sedan ange sitt lösenord är ju inte jättesmidigt.

Men det går faktiskt att lägga till ett par rader i filen /etc/sudoers så att man kan inte behöver ange sitt lösenord. Och om du ska göra ändringar i /etc/sudoers rekommenderar jag visudo.

<användare> ALL = NOPASSWD: /usr/sbin/pm-hibernate
<användare> ALL = NOPASSWD: /usr/sbin/pm-suspend

Du behöver fortfarande köra kommandot med sudo, men du behöver däremot inte ange ditt lösenord nu. Jag har bundit kommandot till Ctrl+Alt+Break, vilket jag tycker är lite fyndigt då det står “Pause” på tangenten. :)

Etiketter: pm-utils | Suspend | Hibernate

Återkoppling

Min blogg saknar för tillfället ett kommentarssystem, om du vill lämna återkoppling, diskutera och/eller har några frågor går det bra att göra det via e-post, XMPP, IRC, Matrix och Mastodon.