Hund

Montera din Nextcloud-server som en diskenhet i Linux med DAVfs

9 Februari 2017

Idag hittade jag på något väldigt händigt när jag försökte få skriptet Share Link Creator att fungera med Nextcloud. Det är ett skript som låter dig ladda upp filer till din ownCloud-server, ett smidigt skript för mig som inte vill installera den grafiska klienten.

Nåja, med DAVfs kan man montera sin Nextcloud (och alla andra WebDAV-servrar för den delen) som en diskenhet i Linux, vilket fungerar ungefär som att använda deras grafiska klient och låta den synka till en mapp. Men här har man också fördelen att man inte behöver t.ex. X.org.

Installera och kom igång med DAVfs

Börja med att installera paketet davfs2. Lägg sedan till dig i gruppen network:

# usermod -a -G network <användarnamn>

För att ändringarna ska börja gälla behöver du också logga ut och in en gång.

Det går nu bra att montera diskenheten manuellt med kommandot:

sudo mount -t davfs https://exempel.se/remote.php/dav/files/<användarnamn> /mnt/nextcloud

Men om du vill att den ska monteras automatiskt vid boot kan du lägga till en rad i /etc/fstab:

https://exempel.se/remote.php/dav/files/<användarnamn>/ /mnt/nextcloud davfs user,uid=<användarnamn>,file_mode=600,dir_mode=700 0 0

Skapa sedan filen ~/.davfs2/secrets med innehållet:

https://exempel.se/remote.php/dav/files/<användarnamn>/ <användarnamn> <lösenord>

Se även till att bara du har rättigheter att läsa filen med kommandot chmod 0600 ~/.davfs2/secrets. Jag rekomenderar även att du skapar ett applösenord för DAVfs och inte använder ditt riktiga lösenord.

Du kan nu montera enheten med kommandot $ mount /mnt/nextcloud. Var noga med att inte montera den som root, för den kommer då att leta efter filen secrets i /etc/davfs2/. :)

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]