Hund

Prenumenera på YouTube-kanaler via RSS

11 Oktober 2017

Det går faktiskt att prenumerera på YouTube-kanaler via RSS. Det innebär att du inte behöver ett Google-konto för att enkelt kunna följa olika kanaler och du kan vara helt anonym. Det finns ju också andra fördelar med att kunna nyttja en RSS-läsare, exempelvis enklare översikt, filterregler och arkiv - allt på dina vilkor.

Själv har jag en egen Tiny Tiny RSS-server i kombination med den textbaserade RSS-läsaren Newsbeuter, mediaspelaren mpv och verktyget youtube-dl, ett verktyg som låter mig välja specifika upplösningar, codecs och så vidare. Vilket är tacksamt då min (i skrivande stund) 10 år gamla mediadator har lite svårt för allt ovan 1080p i 60 FPS. :)

Hur fungerar det?

YouTube har två typer av länkadresser till en kanal. Om vi tar kanalen Chyrosran22 som exempel. Hans kanal har följande två länkadresser:

  • https://www.youtube.com/user/Chyrosran22
  • https://www.youtube.com/channel/UCD0y51PJfvkZNe3y3FR5riw

Den första är den vanligast förekommande adressen, det är dock den alternativa länkadressen som är aktuell om du vill komma åt RSS-flödet. Den länkadressen kommer du åt om du tittar på en video och klickar på kanalnamnet under videon.

För att skapa en RSS-länk tar du helt enkelt sista delen i länkadressen och sätter ihop den med länken:

https://www.youtube.com/feeds/videos.xml?channel_id=

Exmpelvis:

https://www.youtube.com/feeds/videos.xml?channel_id=UCD0y51PJfvkZNe3y3FR5riw

Och om du är intresserad av vintagetangentbord tycker jag absolut att du ska spana in Chyrosran22 på YouTube. :)

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]