Hund

vitetris - Tetris i terminalen

2 November 2017

vitetris är ett gammalt spel och senaste versionen är i skrivande stund över 8 år gammal. Men den här klonen är fortfarande min favorit, dels för att det är en terminalbaserad version och dels för att den fungerar precis så som man förväntar sig att ett Tetris-spel ska göra.

vitetris har dessutom stöd för en topplista, tvåspelarläge, spel över nätverket och som grädde på moset stöd för styrpinne via Allegro.

Installation

Ladda hem källkoden från hans hemsida och packa upp arkivet:

$ wget http://www.victornils.net/tetris/vitetris-0.57.tar.gz
$ tar -zxvf vitetris-0.57.tar.gz

Ställ dig i mappen och kompilera och installera spelet:

$ cd vitetris-0.57
$ ./configure
$ make
# make install --without-x --with-ncurses

Du startar sedan spelet med kommandot tetris.

OBS: Om inte kan kompilera vitetris kan det bero på att du har en olycklig version av ncurses. Det var när jag skulle installera det på den min andra dator med Arch Linux som jag inte kunde kompilera det. Efter en del felsökande visade det sig att jag hade version 6.0+20170902-1 på enda datorn och version 6.0+20170902-2 på den andra datorn.

Det enda som skiljer är den sista siffran, vilket indikerar att Arch har uppdaterat själva binärfilen för Ncurses. Vad de gjort vet jag inte men för att få det att fungera var jag tvungen att nedgradera till version 6.0+20170902-1.

Spela över nätverket

Värdklienten startar en anslutning med kommandot:

$ tetris -listen <port>

Och gästen ansluter med kommandot:

$ tetris -connect <adress>:<port>

Om man vill kan man identifiera sig med flaggan -name <ditt namn>.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]