Hund

Styr mpv via skalet med hjälp av Playerctl och mpv-mpris

10 November 2017

Något som jag saknat är att kunna styra mediaspelaren mpv via tangentbordet - utan att mpv har fokus. Något som nu är möjligt när jag häromdagen ramlade över pluginet mpv-mpris.

mpv-mpris är ett plugin som implementerar stöd för något som heter MPRIS D-Bus Interface Specification, vilket låter mpv ta emot instruktioner via verktyg som Playerctl - ett CLI-verktyg för att styra kompatibla mediaspelare via skalet.

Playerctl fungerar också bra med andra kompatibla mediaspelare, vilket inkluderar populära klienter som bland annat VLC och Spotify.

Installation

Börja med att ladda hem såskoden via git och ställ dig i mappen:

$ git clone https://github.com/hoyon/mpv-mpris         
$ cd mpv-mpris  

Kompilera och installera pluginet:

$ make  
$ make install 

Och $ på sista kommandot är inget misstag. Om du installerar pluginet som root kommer den att kopiera pluginet till /root/.config/mpv/scritps/ och inte till ~/.config/mpv/scripts/.

Du kan nu styra din mediaspelare med verktyget Playerctl; playerctl <funktion>, exempelvis playerctl play-pause för att pausa/återuppta det du lyssnar eller kollar på.

En händig funktion som är värd att nämna här är att du kan specificera vilken mediaspelare du vill kontrollera:

$ playerctl --list-all
mpv
vlc
$ playerctl --player mpv pause  

Du har tillgång till alla funktioner via flaggan --help.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]