Hund

Min Android-telefon

24 Januari 2018

Jag tänkte att det var dags för ett nytt inlägg där jag visar vad jag har på min telefon. Mitt senaste inlägg i temat var för cirka 1,5 år sedan och jag är faktiskt själv lite nyfiken på vad som hänt sedan dess.

Vad som var nytt förra gången var att jag äntligen hade skippat Google Apps (GApps) på min telefon och gått över till F-Droid som min primära källa för program och spel. Mitt mål är ju att bara ha 100% fri mjukvara på min telefon, ett mål som tyvärr är omöjligt då alla telefoner innehåller binära blobbar med proprietär mjukvara vilket är ett krav för att radion ska fungera.

Men visst, jag har lekt med tanken om att skippa mobilnätet helt och bara köra typ VoIP. Men som det ser ut just nu känns det tyvärr inte riktigt genomförbart. Men vi får se vad som händer i framtiden. :)

Och om du vill ha bakgrundsbilden som jag använder mig av hittar du den på Unsplash här och den finns tillgänglig under den fria Unsplash-licensen. Ikontemat heter Paper och du hittar det på F-Droid här.

Nya program

 • Lawnchair - Jag trodde länge att jag skulle behöva ta med mig Nova launcher till graven. Jag är sjukt petig när det kommer till launchers och jag har genom åren testat alla möjliga och omöjliga alternativ. Den ena har varit värre än den andra, men Lawnchair är faktiskt ett riktigt bra alternativ. Den har inte lika många funktioner som Nova, men den är baserad på öppen källkod och den är faktiskt helt okej.

Mina program och spel

 • AdAway - Blockerar all typ av reklam.
 • Amaze - Filhanterare med stöd för Samba.
 • Antenna Pod - Netcast-klient.
 • BankID [Ej OSS] [Google Play] - BankID säkerhetsprogram för Mobilt BankID.
 • Conversations - XMPP-klient. Jag finns tillgänglig på hund [ snabel-a ] archlinux [ punkt ] se. :)
 • DAVdroid - Synkronisera kalendrar och kontakter via CalDAV/CardDAV, fungerar med exempelvis Fastmail och NextCloud.
 • DiskUsage - Ger dig en visuell översikt av diskutrymmet på din telefon.
 • DuckDuckGo - Sökmotor. Ett bra alternativ till Google sök. Den kommer med en händig widget, vilket är anledningen till att jag har ett programmet.
 • F-Droid - Alternativ till Play Store som bara tillhandahåller program och spel baserad på fri och öppen källkod.
 • IceCat - Libre-fork av Firefox.
 • K-9 Mail - Mycket kompetent e-postklient.
 • KeePassDroid - Lösenordshanterare med stöd för KeePass 1.x och 2.x. KeePass DX är ett annat alternativ som jag inte har hunnit att testa ännu.
 • Handelsbanken [Ej OSS] [Google Play] - Handelsbankens egna klient.
 • MuPDF - PDF-läsare.
 • NewPipe - YouTube-klient som låter dig använda vilken mediaspelare du vill och som inte kräver något Google-konto.
 • NoNonsense Notes - Todo-program som jag nästan uteslutande använder för inköpslistor av matvaror och dylikt.
 • oandbackup - Backup för program och spel. Perfekt om du vill migrera alla dina program och tillhörande data till en ny telefon eller ny ROM.
 • OpenVPN - OpenVPN-klient. Privacy Browser - Webbläsare som blockerar JavaScript, cookies och DOM-storage som standard. Jag använder den nästan uteslutande. Att kunna blockera JavaScripts gör extremt stor skillnad på surfupplevelsen.
 • RedReader - Reddit-klient.
 • Share to Clipboard - Som namnet avslöjar kan du dela text och länkar till urklippsminnet.
 • Tasks - Låter mig ha återkommande arbetsuppgifter med påminnelser. Ett ovärderligt program för en tankspridd person.
 • Tiny Tiny RSS [Google Play] - Tiny Tiny RSS är en RSS-tjänst som du hostar själv Projektet är baserat på öppen källkod och klienten till Android likaså, men den färdigkompilerade versionen på Play Store är en pröva på-version och behöver du köpa en nyckel på Play Store för drygt 40 kr (Tiny Tiny RSS Unlocker) om du vill fortsätta använda klienten, men det går också bra att sätta upp en byggmiljö för Android och kompilera klienten själv. Varför det inte finns en version på F-Droid vet jag inte, men det är något som jag måste kolla upp.
 • Twee [Ej OSS] [Google Play] - Håll koll på när dina favoritserier sänds. Den hämtar data från TheTVDB.
 • Twidere - Twitter-klient med stöd för några andra sociala plattformar som Mastodon och GNU Social.
 • VLC - Mediaspelare som låter mig tilta telefonen till landskapsläget utan att jag först behöver låsa upp funktionen i Android.
 • WeeChat Android - Relay-klient IRC-klienten WeeChat som låter dig komma åt din klient via telefonen.
 • Yalp Store - Tills nu kanske du undrat hur jag hämtar program från Play Store när jag inte har GApps på min telefon? Det är med hjälp av Yalp Store som jag kan hämta de få program jag behöver från Play Store. Google-konto är dessutom valfritt, men det är ett krav om du ska komma åt dina betalda program och spel.

Spel

 • Open Flood - Pusselspel.
 • Wordfeud [Ej OSS] [Google Play] - Räknas tydligen som ett pusselspel.

Borttagna program och spel

 • Barcode Scanner - Program för att skanna sträck- och QR-koder.
 • ConnectBot - SSH-klient.
 • DroidZebra - Ett bra Othello-spel. Jag spelar dock sällan om aldrig spel på telefonen och därför fick detta spel åka ner i papperskorgen.
 • Face Slim - Jag avvecklade min närvaro på Facebook och tog slutligen bort mitt konto. Det är lustigt att du inte existerar när du inte finns på Facebook, men det var absolut värt det!
 • Facebook Messenger [Ej OSS] [Google Play] - Sjukt skönt att slippa denna styggelse.
 • FreeOTP - Program för tvåstegsverifiering med engångslösenord som jag nu ersatt med andOTP.
 • Instagram [Ej OSS] [Google Play] - Jag var ingen massiv användare av Instagram, jag följde mest vendors som sålde tangentbord och delar. Det var ganska enkelt att peta bort detta program. :)
 • Nova Launcher [Ej OSS] [Google Play] - Nova launcher var länge den enda launchern jag stod ut med, men Lawnchair är faktiskt en helt okej launcher. Det enda jag saknar från Nova är att kunna ha mappar i programlådan.
 • OctoDroid - GitHub-klient.
 • QKSMS [Google Play] - Ersatt med Silence. Jag undviker SMS så mycket jag bara kan, men om jag måste använda det kan jag lika gärna ha en bra klient för det.
 • SMS Scheduler - Jag brukade schemalägga några SMS via jobbet förut, men det är inget som jag behöver längre.
 • Swish [Ej OSS] [Google Play] - Swish slutade fungera när jag skippade GApps. Inget jag använde innan direkt heller, så den fick också åka ner i papperskorgen.
 • TD - Jag kollar sällan om aldrig på Twitch via telefonen och den här klienten har inte sett en uppdatering på ganska länge nu.
 • Telegram [Ej OSS] - Jag tvingade över alla två jag hade på Telegram till XMPP istället.
 • WebTube - YouTube-klient. Ersatt med NewPipe.

Det är faktiskt en del program som åkt ut sedan sist och det känns riktigt skönt! Jag gör mitt bästa med att försöka hålla nere användandet av min telefon då jag inte riktigt gillar vad den gör med oss och vårat beteendemönster. :)

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]