Hund

Chiagröt - En enkel gröt som görs dagen innan och som kan ätas på resande fot

25 Februari 2020

Här kommer ett lite oväntat inlägg som berör mat och inte Linux. Jag har alltid haft funderingar på att skriva lite om andra saker som jag tycker är intressant. Och det kanske inte alla känner till är att jag också är intresserad av hälsa, kost och ekonomi.

Jag tycker nämligen att denna gröt berör alla de ämnena. Den här gröten är både hälsosam, ekonomisk och tidseffektiv eftersom att man kan göra den dagen innan och kan sedan äta den som den är, utan att vare sig värma den eller tillsätta exempelvis mjölk eller sylt. Därför passar den perfekt om du vill spara tid på morgonen!

Själv brukar jag göra den här på kvällen och sedan äta den på tåget när jag pendlar till jobbet, vilket innebär att jag får sova lite extra på morgonen.

Chiagröt på banan och kakao

Det finns flera olika typer av chiagröt, min favorit är den man gör på banan och kakao. En annan god variant är den man gör på äpple och kanel.

Ingredienser

Receptet är för två portioner.

 • 1 normalstor banan
 • 2 dl havregryn
 • 4 dl mjölk[1]
 • 1-2 msk chiafrön
 • 2 msk kakao
 • En nypa salt
 1. Mjölken kan ersättas med vatten för en lite tunnare gröt. Själv använder jag havremjölk för att göra den vegansk.

Instruktioner

 1. Mosa bananen med en gaffel.
 2. Blanda i alla ingredienser utom mjölken och se till att de blandas väl.
 3. Häll ner 1-2 dl mjölk och rör om så att allting blir väl blandat och ha sedan i den sista mjölken.
 4. Låt stå över natten.
 5. Nu är den redo att ätas kall som den är.

Jag har alltid låtit den stå över natten så jag kan inte säga hur länge den behöver på sig för att bli färdig. Jag är också osäker på hur länge den står sig, men den kan utan problem stå i ett par dagar utan att bli mosig.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]