Hund

Ytp - En liten och nätt textbaserad YouTube-klient

21 Februari 2020

Jag har länge använt youtube-viewer som min textbaserade klient för den annars webbaserade videotjänsten YouTube. Det är en klient som kommer paketerad med så gott som alla funktioner man kan förvänta sig av en klient för YouTube.

Men eftersom att jag personligen bara är intresserad av att kunna söka och spela upp videoklipp har jag mer eller mindre alltid varit på jakt efter något enklare, något som inte kräver flertalet Perl-paket. För ett tag sedan hörde jag talas om klienten ytp via HexDSL på Mastodon och det blev snabbt en ny favorit.

ytp är en klient skriven i Bash och till skillnad från youtube-viewer som vill ha en hel hög med paket från Perl, behöver ytp bara tre beroenden; jq, vilket är en lättviktig JSON-behandlare för skalet och sist men inte minst mediaspelaren mpv och verktyget youtube-dl.

Installation

Börja med att installera paketen jq, mpv och youtube-dl om du inte redan har dem installerade. Efter det kan du sedan ladda hem scriptet direkt via hemsidan eller ladda hem det via git om du enklare vill kunna följa eventuella framtida uppdateringar:

$ git clone https://gitlab.com/uoou/ytp

Se bara till att först installera paketet git om du inte redan har det installerat. När scriptet är hemma kan du göra det körbart med kommandot:

$ chmox +x ytp

Du kan nu söka efter videoklipp med kommandot:

$ ./ytp "<sökord>"

Och om du inte vill ange sökvägen till scriptet kan du lägga till filen i din $PATH.

Om scriptet inte fungerar och du möts av ett meddelande i stil med jq: error (at <stdin>:1): Cannot iterate over null (null) innebär det att API-nyckeln har nått sin gräns och det ansvaret ligger på Google. Om du har ett Google-konto och är okej med besväret kan du skapa en egen API-nyckel enligt dessa instruktioner, om inte får du avvakta lite på att det ska börja fungera igen, vilket kan dröja någon dag.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]