Hund

Hälsosäkra och hållbara matlådor från Re:eat

26 Maj 2022

Jag skulle vilja tipsa om giftfria och hållbara matlådor från svenska Re:eat. Det är ett företag som tillverkar matlådor i Sverige med 100% svenskt rostfritt stål, varav 80% är återvunnet stål.

Och innan du avfärdar matlådor i stål: Det går alldeles utmärkt att dem använda i mikrovågsugnen.

Mina matlådor med mitt namn ingraverat.
Mina matlådor med mitt namn ingraverat.

Matlådorna finns i två storlekar, 600 ml och 950 ml. Här är lite information om dem (invändiga mått anges inom parentes):

Modell: 600 ml 950 ml
Längd: 174 mm (165 mm) 198 mm (187 mm)
Bredd: 103 mm (95 mm) 126 mm (115 mm)
Höjd: 60 mm (45 mm) 65 mm (45 mm)
Pris: 299 SEK 349 SEK

Jag har själv båda storlekarna. Den lilla använder jag till mackor och den stora till lunchen på jobbet. Det ryms även en lunch i den lilla lådan, men för mig är det ganska precis. För mig lämnar den lilla inte mycket utrymme för mig att röra runt och knuffa lite på maten, vilket resulterar i att jag lätt spiller om jag har min lunch i den lilla matlådan.

Hållbart i dubbel bemärkelse

Re:eats matlåda är tillverkad i Sverige med 100% svenskt rostfritt stål, varav 80% är återvunnet stål. Att de tillverkas lokalt i Sverige med svenska råvaror gör matlådorna mer skonsam för vår planet.

Sedan är ju en matlåda i stål, i princip odödlig, förutsatt att du inte råkar göra något dumdristigt som att köra över den med bilen. Om du tar väl hand om din plåtlåda, kommer den att kunna gå arv i generationer när du inte längre behöver den.

Din matlåda kan fås graverad med valfri text

Om du beställer Re:eats matlådor från deras egna hemsida, kan du få dem graverad med valfri text. Det kostar 70 kr extra.

Nackdelar

Det finns (mig veterligen) bara en nackdel med Re:eats matlådor. Det är att det finns en liten möjlighet att vätska kan leta sig ut, om matlådan ligger på sniskan. Detta på grund utav att de består helt av stål och inte har en tätande list.

Med det sagt. Jag har personligen inte haft några problem med det. Jag försöker dock också att se till att de ligger upprätt i min ryggsäck.

Varför vi borde undvika matlådor i plast

Jag hoppas verkligen att alla vid det här laget, känner till att man använder en imponerande mängd kemikalier vid tillverkning av plast. Det resulterar i att allting som består av plast och som kommer i kontakt med mat och dryck, är en direkt hälsofara.

Allra värst blir det när man värmer upp en matlåda i plast och/eller om man har sur eller fet mat i den. Resultatet blir att plasten löses upp och rester hamnar i maten som du äter. Det kan i sin tur orsaka en varierande mängd otrevligheter, som bland annat cancer och infertilitet.

Tyvärr blir vi idag ofta vilseledda med marknadsföring, där man påstår att sin plastprodukt är säker eftersom att den är fri från Bisfenol A (BPA). Vad de däremot inte berättar, är att de egentligen bara har ersatt Bisfenol A med andra farliga kemikalier istället. Vanligtvis Bisfenol S.

Tänk också på att gamla/antika och utländska metall- och keramiska kärl, kan innehålla bly. Om du vill vara helt säker bör du välja produkter i glas eller rostfritt stål. Och då gärna från respekterade tillverkare där du kan verifiera att de är ärliga.

Värt att tänka på är också att matlådor i glas brukar ha en tätande silikonlist. Silikon är ett annat material som bör undvikas i kontakt med mat. Jag har dock själv en matlåda i glas som jag använder när jag har soppor till jobbet. Vilket jag känner mig okej med, då den sällan används och för att mängden man exponeras för är ju en relevant faktor för hur farligt det är. Att använda ett plastkärl ett fåtal gånger gör sannolikt varken från eller till, men vid regelbunden användning över tid, ökar faran för ens hälsa nämnvärt.

Sist men inte minst får vi ju inte glömma en annan minst lika viktig sak: När vi använder plastprodukter utsätter vi vår planet för en stor belastning. Kemikalierna som används vid tillverkningen finns sällan i slutna kretslopp. De hamnar istället ute i vår natur, där de förgiftar vårt dricksvatten, oss och allt levande.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]