Hund

Använd inte dd för att skapa ett USB-installationsmedia för Windows

10 March 2024

Förra året fick jag en Zwift Hub, vilket är en ‘smart’ inomhustränare för cyklister. Det är en förvånansvärt tung mojäng, som låter dig cykla inomhus med din vanliga cykel, men det är en väldigt praktiskt och roligt!

Om man vill använda Zwifts egna mjukvara, och därmed kunna cykla i deras virtuella värld med andra cyklister, behöver man deras klient. Klienten är såklart exklusiv för Windows, Android, Mac OS och Ios. Det finns dock de som har fått Zwift att fungera via Lutris och/eller Wine i Linux. Jag är inte en av dem.

Och även om jag hade fått igång det, vet jag inte om jag hade kunnat lita på att det skulle ha varit tillräckligt stabilt. När jag bär in min cykel och ska cykla inomhus, vill jag cykla, inte felsöka något på datorn. Som småbarnsförälder har man sällan överflöd av tid.

Efter lite funderande, bestämde jag mig för att köpa en licens med Windows. Och ja. Jag köpte en licens! En riktig licens dessutom. Hela 1500 kr rikare blev Microsoft, eftersom att jag köpte licensen direkt från dem. Jag vet att sådana billiga licenser för 150 kr på eBay är rätt poppis, men eftersom det rör sig om stulna licenser, är det inget som jag vill beblanda mig med. Jag må vara en helhjärtad Linuxkompis, men om jag nu ska använda Windows, vill jag göra rätt för mig.

Dock stötte jag snabbt på problem när jag försökte installera Windows. Det var när jag startade installationen av både Windows 10 och 11, som jag fick upp det här felmeddelandet:

No device drivers were found. Make sure that the installation media contains the correct drivers, and then click OK.

Först tänkte jag att det hade något att göra med min hårdvara, eller att det kanske var något med min nya NVMe-disk. Sist jag använde Windows, var med min förra dator, och det var dessutom Windows 8 på den tiden. Även det, var en äkta licens, men den licensen gick tydligen inte att använda för Windows 10 och nyare, enligt den person som jag pratade med på Microsofts support.

Efter flera dagars felsökande, hittade jag äntligen problemet! Det skulle visa sig att det var verktyget dd, som var problemet. Det är ett verktyg som låter en (bland annat) klona diskar och filsystem. I det här fallet använde jag dd för att skapa ett installationsmedium med Windows.

Och till dd:s försvar: Det är möjligt att det inte hade fungerat med andra alternativ heller. Jag provade bara dd, eftersom att det är det verktyget som jag alltid har använt, och det är bara det verktyget som jag är bekant med.

Lösningen

Lösningen på problemet var enkel: Att använda sig av verktyget Media Creation Tool från Microsoft själva. Men för att använda det, behöver man en dator med Microsoft Windows… Jag hade dock turen att ha tillgång till en annan dator med Windows som jag kunde låna.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]