Hund

Hur jag har gjort YouTube (på webben) lite mindre irriterande och distraherande

22 March 2024

Det är ingen hemlighet att YouTube, är en både irriterande och distraherande tjänst att använda. Google har sedan länge gjort det klart att de bara bryr sig om en sak med YouTube: Att du slösar mesta möjliga tid på YouTube. Och som en direkt konsekvens av det, har mycket annat blivit lidande, exempelvis grundläggande saker som en bra användarupplevelse.

Min lösning på det, har varit att helt enkelt, undvika YouTube, både på webben och i telefonen. Istället tar jag del av innehållet via min webbflödesklient. Men, ibland behöver jag dock besöka YouTube på webben. Men då finns det, tacksamt nog, tillägg till Firefox som förbättrar användarupplevelsen för användarna.

Jag har valt att använda mig av tilläggen Unhook och Enhancer for YouTube. Med hjälp av Unhook, har jag helt kunnat stänga av startsidan för YouTube, vilket innebär att när jag besöker YouTube.com, blir jag direkt omdirigerad till mina prenumerationer. Och poängen med det, är att undkomma allt hjärnbrus som YouTube försöker utsätta en för.

En skärmbild med webbläsaren Firefox, som visar min startsida på YouTube, vilket är vyn med det senaste innehållet från mina prenumerationer.
Min startsida för YouTube, vilket är flödet med det senaste innehållet från mina prenumerationer.

Med Unhook, har jag också kunnat gömma en hel del andra element som:

  • Chattar för levande strömmar
  • End Screen Feed (Svenska?)
  • End Screen Cards (Svenska?)
  • Merch, biljetter och erbjudanden
  • Notiser
  • Olämpliga sökresultat
  • Sektionerna Utforska och Trender
  • Sektionen “Mer från YouTube”
  • Shorts

Tillägget Enhancer for YouTube, är mer fokuserat på själva videotittandet, men överlappar funktionsmässigt lite med Unhook också. Med hjälp av Enhancer for YouTube, har jag kunnat göra själva uppspelningen av videos, mycket mindre distraherande. Exempelvis när jag öppnar en video, är det bara en maximerad video som jag ser. Eller ja. Med undantag för sidhuvudet. Vilket jag testade att gömma, men det var inte vidare praktiskt, eftersom att jag tydligen inte kommer åt sökrutan då.

En skärmbild med webbläsaren Firefox, som visar när jag tittar på en video på YouTube. Videon täcker hela webbläsarfönstret. Alla andra element, som titel på videon och rekommenderade videos, är dolt.
Min standardvy för uppspelning av video. Allt utom videon är dolt.

Det bilden ovanför visar, är alltså min standardvy för videos. Videon är expanderad till maximal bredd, vilket resulterar i att de element som inte är permanent dolda, har tryckts ner under videon. Om jag skrollar ner, kan jag se titeln på videon, innehållsbeskrivningen och rekommenderade videos.

Med tillägget Enhancer for YouTube, kan jag även välja att alltid spela upp videos i högsta möjliga kvalitet, med vilket jag har valt 4k som maximal kvalitet. När YouTube själv får välja kvalitet, kan det bli lite vad som helst, inklusive 360p… Tillägget låter mig också inaktivera automatisk uppspelning av videos, att automatiskt expandera innehållsbeskrivningen, och att dölja alla “Shorts”. Den enda gången jag har tittat på “Shorts”, har varit av misstag.

Båda tilläggen har lite mer funktionalitet än det jag har nämnt ovan, men det är främst dessa funktioner som jag har valt att använda mig av, för att göra YouTube lite mindre irriterande och distraherande att använda på webben.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]