Hund

Lås din Android-telefon automatiskt när du lämnar dina betrodda platser

8 March 2015

Med smarta telefoner kommer ett stort ansvar. Och det stora ansvaret jag tänker på är säkerheten. Dagens smarta telefoner är små superkompakta godispåsar med all möjligt tänkbart godis. Det mest uppenbara är ju din telefonbok med kontaktuppgifter, textmeddelanden, Facebook, Instagram, e-post, fotografier, anteckningar, Tapatalk etc. Och vi får inte glömma din webbläsare som du förmodligen har synkroniserad din webbläsare på datorn.

Ändå gör många ingenting för att skydda sig mot vare sig fysiska och elektroniska stölder. Men människan har väl aldrig varit känd för att vara vidare eftertänksam. ;)

En välkommen säkerhetsfunktion som introducerades i Android 5.0 Lollipop är att man kan automatiskt skydda sin telefon med ett av flera olika lås. Gestbaserade lås är väl det som används av dom få som faktiskt tänker på säkerheten. Själv kör jag med en PIN-kod eftersom det är mycket säkrare än alla uppenbara gestbaserade lås. Har dom inte ett “L” på någon ledd är det ett hus. En PIN-kod på 4 siffror innebär 10.000 kombinationer och ökar vi till 6 siffror är vi redan uppe på 100.000 kombinationer.

Jag förmodar att många skippar lås på grund av bekvämliga orsaker. Vilket är något Google har sett över i och med Lollipop då du nu kan skippa låset när du är på någon av dina betrodda platser och när du lämnar området så aktiveras låset automatiskt. Inställningarna för detta hittar du i “Settings / Security / Smart Lock”.

Tänk dock på att det här är en platsbaserad funktion och dina betrodde platser har därför en radie på 80 meter. Om detta inte duger går det att lösa med tredjepartsappar. Dock känner jag inte till någon som är open source.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]