Hund

Vimperator är nu ersatt med Pentadactyl

29 Maj 2015

Jag har länge använt Vimperator, ett addon till Firefox, eller ja, Pale Moon som jag använder. Dom flesta borde redan känna till Vimperator. Det är ett addon som gör webbläsaren lite mer likt Vim rent funktionsmässigt.

Även om jag inte kan leva utan Vimperator så har det legat långt efter fjullfjädrade ‘Vim like browsers’ som dwb och Vimprobable. Men eftersom dessa webbläsare renderar hemsidor hästlängder långsammare än Pale Moon och att jag inte kan använda addons som µBlock, Priv3+ och NoScript gör att jag är ganska fast med Pale Moon. Vilket inte är en dålig sak då jag gillar Pale Moon, även om jag alltid önskat att Vimperator fungerat bättre.

Men jag var inte den enda som önskade att Vimperator kunde fungera bättre, merparten av dom som hjälpt till med Vimperator tyckte även samma sak. Dom var dock utelåst av ägaren, som sakta lät projektet dö medan han fortfarande samlade in pengar som projektet genererar i form av donationer osv. Till slut tröttnade man helt och skapade Pentadactyl, vilket är Vimperator done right.

Pentadactyl är inte ett nytt projekt, jag har använt det flera gånger under korta perioder men alltid fallit tillbaka till Vimperator då jag hittat ett par dealbreakers som jag stört mig på. Men det var alltid med besvikelse jag gick tillbaka till Vimperator, då Pentadactyl alltid har känts mer robustare av dom två. Samt att jag ogillar att använda mjukvara från giriga människor. Men för några dagar sedan var det dags igen, ett nytt test av Pentadactyl för att se vart dom stod och hur långt dom kommit sedan jag testade den sist.

Till min stora förtjusning var äntligen Pentadactyl det jag knappt vågat hoppats på att dom en dag skulle bli, den perfekta ersättaren till Vimperator. Den här gången kändes allting bra, även om jag givevis fick spendera en del tid på att skriva en ny konfigurationsfil.

Pale Moon med Pentadactyl

Som bilden avslöjar har jag dolt allting (inklusive scrollbars) utom den lilla panel som kommer med Pentadactyl. Det kanske låter extremt, men då jag bara använder tangentbordet behöver jag inget annat. Att inte ha några synliga flikar är för mig lite av en befrielse. Jag är alltid den som samlar flikar likt andra samlar frimärken. Mängder med flikar gör att det ser extremt plottrigt ut och det är även för mig ett stressmoment att se alla flikar ligga där och ge mig onda ögat typ. Nu när inget är synligt kan jag i lugn och ro fokusera till 100% på den hemsida jag synlig.

Dock har även solen har sina mörka fläckar. Pentadactyl fungerar tyvärr inte så bra på ett fåtal hemsidor som t.ex. WordPress. Men det ansvaret ligger på WordPress som tycker att det är en briljant idé att bygga sin CMS-platform med 99% scripts och 1% HTML-kod. Men så länge det inte finns något smidigare alternativ är jag dessvärre fast här hos WordPress.

Om du använder Vimperator och även om du inte testat någon av dessa busar för den delen kan jag starkt rekomendera att du ger Pentadactyl en ärlig chans! Även om du inte ens är en Vi/Vim-nörd så kan det här vara något för dig. Jag började faktiskt med Vimperator och när jag insåg hur smidigt mitt surfande blev gav jag Vim en chans och sedan är jag helt torsk på allt som har med Vim att göra.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]