Hund

Min Android-telefon

4 Januari 2016

Det var längesedan jag visade upp min telefon här, och mycket har hänt sedan sist. Varav den största nyheten är väl att jag har en helt ny telefon.

[gallery ids=”1667,1668” type=”rectangular” link=”file”]

Samma dag som Halebop fick in Nexus 5X på sitt lager gjorde jag ett besök på deras hemsida och klickade hem ett exemplar. Och efter ett par år utan en Nexus känns det skönt att vara tillbaka med en Nexus.

Min förra telefon var en Note 4 från Samsung och tanken med den var ju att i vanlig ordning att köra CyanogenMod på den som alla tidigare telefoner. Men det sket sig rätt styggt då det skulle visa sig att CyanogenMod inte skulle komma att fungera vidare bra på den telefonen. Vilket innebar att jag fick köra stock Samsung ett helt år (läs femtioelva evigheter) och det var nog bland det vidrigaste jag varit med om. Stock Samsung är (enligt mig) så fruktansvärt dåligt att jag faktiskt tappade intresset för Android och fokuserade helt på Linux.

Därför blev jag väldigt glad när Google presenterade Nexus 5X med en lagom stor skärm, bra hårdvara och med en vettig prislapp. Nu känner jag också att intresset för Android har kommit tillbaka.

Just nu kör jag inte helt oväntat CyanogenMod med Pico-versionen av Open Gapps. Pico-versionen innehåller bara det absolut nödvändigaste, vilket är i princip Play Store. Pico-paketet ligger på 62MB medan standardversionen ligger på 562MB och innehåller mängder med saker som Drive, Books, Fitness osv.

Vilka appar använder jag egentligen? Till att börja med är jag inte lika extrem som Richard Stallman, eller ja, då hade jag väl inte ens haft en telefon till att börja med. Men jag försöker iallafall att hålla mig till appar baserad på öppen källkod.

Här är min lista med de appar (utan inbördes ordning) som jag använder och rekommenderar:

 • AdAway [OSS] - Blockerar reklam i appar och på hemsidor.
 • Amaze [OSS] - Filhanterare med stöd för Samba.
 • Conversations [OSS] - XMPP-klient.
 • DAVdroid [OSS] - Synkronisera kalender och kontakter via CalDAV/CardDAV. T.ex Fastmail och OwnCloud.
 • Dropbox [OSS] - Molnlagring. Alla känner väl till Dropbox? :)
 • DiskUsage [OSS] - Ger dig en visuell översikt av utrymmet på din telefon.
 • DuckDuckGo [OSS] - Istället för Google sök. Ibland är Google strået vassare när det kommer till sök, men DuckDuckGo kompenserar istället med många funktioner som Google saknar.
 • Email [OSS] - Androids standardklient för e-post. Tyvärr valde Google att ta bort den i och med Android 6.0, men den ska finnas på Play Store, dock hittar jag inte den där. CyanogenMod har den kvar tack och lov och om du inte litar på okända källor borde det fungera att sno APK-filen från CyanogenMod.
 • F-Droid [OSS] - Alternativ till Play Store med uteslutande fri och öppen mjukvara
 • Face Slim [OSS] - Liten och lätt Facebook-app byggd runt webbgränssnittet.
 • Flym [OSS] - RSS-läsare. Ingen molnbaserad synkronisering, men duger till mig som bara går igenom mina flöden på telefonen iallafall.
 • Forecastie [OSS] - Sprillans ny liten väderapp.
 • KeePassDroid [OSS] - Lösenordshanterare med stöd för KeePass 1.x och 2.x.
 • Nova Launcher [OSS] - Alternativ hemskärm med mängder av finesser och funktioner.
 • Snapseed [OSS] - Väldigt kompetent bildredigeringsapp från Google.
 • SwiftKey [OSS] - Tangentordernas tangentbord. Jag skulle gärna vilja gå över till AOSP-tangentbordet, men jag är så fruktansvärt bortskämd med SwiftKey efter 6 år.
 • Pale Moon [OSS] - En fork av Firefox med fokus på prestanda.
 • Podcast Addict [OSS] - Podcast-app.
 • RedReader [OSS] - Reddit-app.
 • Remotestick [OSS] - Jag styr belysningen i hemmet via Remotestick och min Tellstick till datorn.
 • Tasks [OSS] - Att göra-app baserad på Astrid.
 • TD [OSS] - Twitch-klient som använder din mediaspelare för att titta på liveströmmar.
 • Telegram [OSS] - Även om appen är öppen källkod så är inte protokollet det. Men jag har ett par vänner som envisas med Telegram så man har inget val. :)
 • TitaniumBackup Pro [OSS] - Förmodligen den enda appen jag fortfarande använder sedan jag började använda Android 2009. Kräver en rootad telefon och tar backup på alla dina appar och dess data.
 • Twee [OSS] - Håll koll på dina serier!
 • Twidere [OSS] - Twitter-klient.
 • VSCO [OSS] - Fotoredigeringsapp som låter dig applicera diskreta och snygga effekter på dina bilder.
 • WebTube [OSS] - Youtube-klient baserad på webbgränssnittet.
 • Weechat [OSS] - Relay-klient för Weechat som låter mig komma åt Weechat på min server.
 • QKSMS [OSS] - SMS-app. Japp, jag är en av de tokiga personerna som fortfarande skickar SMS.

Jag hoppas att du finner min lista med appar intressant och inspirerande! För det tog en j*vla tid att få med alla. ;)

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]