Hund

Montera din Android-telefon enkelt i Linux med jmtpfs

21 Oktober 2016

Ända sedan Android gick över till Media Transfer Protocol (MTP) har det blivit rätt omständligt att föra över filer från Android till Linux, speciellt om du inte har en grafisk filhanterare med stöd för GVFS, något som kommer med en hel del beroenden.

Idag tröttnade jag dock och började utforska mina alternativ på allvar. Och jag hittade något som heter jmtpfs - ett FUSE- och libmtp-baserat filsystem som låter dig montera din Android-enhet (och andra MTP-enheter) i ditt filsystem, på samma sätt som du gör med dina andra lagringsenheter.

Installation

Arch Linux

jmtpfs finns tillgängligt via AUR:

Om du inte använder någon AUR-helper kan jag rekomendera Pacaur. Och vad du än gör, håll dig borta från Yaourt (Reddit - What’s so bad with yaourt?).

Ubuntu

jmtpfs finns i de officiella förråden och installeras enklast med apt:

# apt install jmtpfs

Konfiguration

Kontrollera att din enhet hittas med:

# mtp-detect

Om den inte gör det kan du testa att starta om datorn. På min telefon med CyanogenMod fick jag också välja läget File transfers (standard är Charging) via dropdown-menyn.

Du behöver först en monteringspunkt, jag valde /mnt/phone:

# mkdir /mnt/phone

Glöm inte bort att ändra rättigheter på mappen:

# chown <användare>:<användare> /mnt/phone

Sedan är det bara att montera enheten med:

$ jmtpfs /mnt/phone

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]