Hund

qutebrowser är min nya favoritwebbläsare

29 Oktober 2016

Jag har faktiskt använt Firefox sedan version 0.8, vilket jag tror är den första publika versionen av Firefox? En väldigt lång tid oavsett. Jag har alltid gillat Firefox för att det är en bra och stabil webbläsare med ett stort utbud av tillägg.

Och ett av mina måste ha-tillägg är Pentadactyl, ett tillägg som förvandlar Firefox till en mer Vi-liknande webbläsare, som gör att du kan surfa på webben med (nästan) bara tangentbordet. Men eftersom Firefox aldrig var skapat med Vi-filosofin i åtanke (och även om du kan göra mycket med tillägg) finns det fortfarande vissa saker som kräver att du använder musen.

Det finns dock flertalet Vi-liknande webbläsare som låter dig använda tangentbordet till 100%. Några populära alternativ är exempelvis uzbl, surf och dwb. Jag har testat merparten av alternativen och även om det är bra webbläsare har har alla dragits med (för mig) dealbreakers. Där ett gemensamt tema har varit undermålig prestanda, eftersom man använt sig av WebKitGTK+ som åtminstone för mig har varit allt annat än snabbt.

En webbläsare som jag aldrig kom mig för att testa var qutebrowser, vilket är en webbläsare i samma Vi-liknande anda som de andra, men som använder sig av Qt och QtWebKit istället för GTK+ och WebKitGTK+.

qutebrowser har precis som de andra Vi-liknande webbläsarna ett minimalistisk utseende. Eftersom webbläsarna är helt tangentbordsdriven är ett klassiskt ‘webbläsar-GUI’ överflödigt och det tar bara upp onödig skärmyta. Och om du inte har koll på hur en Vi-liknande webbläsare fungerar har qutebrowser en bra fusklapp.

Att gå från Firefox till qutebrowser innebär också avkall på tillägg, vilket för många kanske är otänkbart. Men det finns i alla fall en inbyggd värdbaserad reklamblockerare som fungerar utmärkt. Och en sak som jag personligen saknar och som vi kanske kan få se i en framtida version är per-domän-inställningar för blockering av JavaScript och cookies. Just nu är det på eller av för alla domäner, vilket gör att man får vara extra försiktig med vart man surfar.

Utvecklaren håller också på att byta webbmotor till QtWebEngine, som enligt de själva ska prestera i klass med Chromium. Och som vi alla vet är Chromium en oljad blixt i jämförelse med andra webbläsare som Firefox. Och om man vill går det faktiskt att använda sig av QtWebEngine med flaggan --backend:

$ qutebrowser --backend webengine

Värt att notera är att implementeringen av QtWebEngine är i ett experimentellt stadie och qutebrowser saknar en del grundläggande funktionalitet när du kör den med QtWebEngine.

Om du gillar Vi-liknande webbläsare kan jag varmt rekommendera qutebrowser! Ett plus är att den också finns till både Windows och Mac OS X.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]