Hund

Mitt Tangentbord - Nya tangenter till mitt Filco Majestouch 2

30 November 2016

Om du inte redan har klurat ut det är jag en mechnörd - jag har ohälsosamt stort intresse för mekaniska tangentbord och allt det runtomkring. Men att vara både mechnörd och svensk är inte alltid vidare lätt. Utbudet av keycaps är nämligen obefintligt om du vill ha ett helt set med ISO-layout (stor Enter-tangent et cetera) med svenska eller nordiska tecken.

Men om du däremot kan tänka dig en ANSI-layout med internationell layout är det snarare plånboken som sätter stopp och inte utbudet. Vilket är också anledningen till att en del entusiaster väljer att gå över till just ANSI.

Och som att det inte redan är svårt som svensk att hitta kompatibla sets blir det nästan löjligt svårt om du vill ha keycaps i den mer tåliga plasten Polybutylentereftalat (PBT). Keycaps tillverkas nästan uteslutande i plasten Acrylonitrile butadiene styrene (ABS), en billigare plast som man också använder till bland annat hushållsprodukter och liknande. PBT-plast tål nämligen oljor och dylikt bättre än vad den billigare ABS-plasten gör. Våra fingrar är full med kroppens egna olja och det är främst den som gör keycaps blanka och fula med tiden.

Efter att ha spanat efter ett set under längre tid slog jag till på ett blankt set i PBT-plast som dök upp på Massdrop för drygt en månad sedan [Länk]. Det gick att få det i färgerna vitt, grått och mörkgrått med alpha och modifiers i olika färger. Jag valde grått med mörkgråa modifiers och med frakten hamnade kalaset på strax under 400 kr, vilket får anses prisvärt för ett set i PBT-plast.

Ni får ha lite överseende med kvalitén på bilden. Sverige är mörkt dygnet runt den här tiden på året. Bilden nedanför på min Numpad togs dock någon dag senare i dagsljus och visar också mer korrekta färger.

Min Numpad är faktiskt ett nytt inköp från Korea och det låg på postombudet dagen efter mina keycaps. Jag köpte det via eBay och det tog bara 7 dagar att få det skeppat hit. Det är ett Leopold FC210TP med Cherrys röda brytare [Länk] och med frakt blev det drygt 560 kr.

Eftersom att det är en separat Numpad har det också fyra extraknappar längst upp, som inte är standard på ett vanligt tangentbord med integrerad Numpad. Men det ger ju mig en utmärkt ursäkt att köpa några andra roliga keycaps att pryda den raden med. :)

Summa summarum är jag jättenöjd med mina nya keycaps! Värt att notera är att de är pyttelite tyngre än vanliga tunna keycaps i ABS-plast. Något som vissa kan vara lite känslig för, men det är inget som jag direkt bryr mig om.

Nästa gång gruppköpet kommer tillbaka på Massdrop kommer jag definitivt att köpa ett till set att ha i reserv. Men förhoppningsvis ska det här hålla sig fräscht i många år framöver.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]