Hund

Hur man använder sig av variabler i Newsboat

17 Februari 2020

När jag datorbantade häromdagen innebar det också att jag behövde se över mina rutiner för hur jag tittar på video i soffan. Förut hade jag en egen dator till min TV, men med en dator kvar får den också agera mediadator.

På grund av det använder jag nu två olika terminalemulatorer till Newsboat, beroende på om jag sitter vid datorn eller i soffan och kollar på min TV. När jag använder Newsboat på min TV behöver jag en något större text och jag föredrar även typsnittet DejaVu Sans Monospace med Tango-färgerna. Vid min dator använder jag i vanlig ordning typsnittet Terminus och Solarized-färgtemat. För att göra det hela enkelt för mig använder jag därför en annan terminalemulator när jag sitter i soffan på lite avstånd från teven.

Eftersom att Solarized- och Tango-temat skiljer sig åt kan jag bara få Newsboat att se bra ut i ena terminalen om jag kör med samma inställningar för båda. För att lösa det problemet har jag valt att använda mig av olika variabler i konfigurationen för Newsboat som nu läser in alternativa inställningar beroende på om jag använder terminalemulatorn URxvt eller xfce4-terminal.

Instruktioner

Syntaxen är snarlik den man finner i skalet. Här är mina inställningar för “webbläsaren” som först läser in webbläsaren som vanligt och i nästa steg skriver över den inställningen med en annan webbläsare om det visar sig att det är URxvt som jag använder:

browser "mpv --title youtube --save-position-on-quit"
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo browser "mpv --save-position-on-quit" ; fi`

Det hade varit lite snyggare om det hade gått att använda sig av en if-else-sats, men jag tror inte att det är möjligt?

Anledningen till varför jag vill använda mig av olika “webbläsare” beror på att om jag kör Newsboat via URxvt vill jag att den ska öppna mpv som vanligt i ett kaklande läge, men om jag sitter i soffan vill jag att mpv ska öppnas i fullskärmsläget på teven. Vilket är något som jag enkelt har löst med att använda mig av flaggan flaggan --title youtube när jag använder xfce4-terminal. Med den flaggan utlöses en regel i min fönsterhanterare i3 som ser till att mpv alltid öppnas på min teve i fullskärmsläget.

Jag har dessvärre inte fått det att fungera med flera inställningar i en och samma variabel, vilket innebär att mina inställningar för att ändra färgerna består av en del återkommande text:

color listnormal white default
color listfocus black white
color listnormal_unread default default
color listfocus_unread black white
color background default default
color info white blue bold
color article default default

`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color listnormal default default ; fi`
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color listfocus black white ; fi`
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color listnormal_unread default default ; fi`
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color listnormal_unread default default ; fi`
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color listfocus_unread black white ; fi`
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color background default default ; fi`
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color info white black ; fi`
`if [ $TERM = "rxvt-unicode-256color" ]; then echo color article default default ; fi`

Om någon känner till ett bättre tillvägagångssätt är jag tacksam för tips!

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]