Hund

Jag gick från tre bildskärmar till en bildskärm

3 April 2020

Efter mer än fem år med mina tre bildskärmar valde jag att för drygt för ett år sedan gå tillbaka till bara en bildskärm. I det här inlägget tänkte jag att jag ska berätta lite om varför jag gjorde det och även lite om hur det har gått för mig sedan dess.

En bild på mitt skrivbord från januari 2018.
Mitt skrivbord från januari 2018.

Att jag skaffade tre bildskärmar till att börja med berodde helt enkelt på att jag tyckte att det såg häftigt ut, men jag hade också lyckats övertyga mig själv om att det skulle öka min produktivitet. När jag slutade snusa för 7 år sedan bestämde jag mig för att unna mig något extra; två till bildskärmar. Och för er som undrar, jag har idag 7 år senare fortfarnade aldrig rört snus. Vilket är något som jag är väldigt stolt över.

I början var det kort och gott rätt häftigt med flera bildskärmar. Jag inbillade mig att flera bildskärmar var ett måste för en datornörd eftersom att det skulle ju öka min produktivitet med 9999%. Häftigt var det kanske, men det ökade inte min produktivitet. Jag fortsatte dock att inbilla mig det i flera år, tills jag en dag vågade vara ärlig med mig själv och började ifrågasätta allting. Jag hade nämligen börjat att stänga av de två extraskärmarna allt mer för att jag behövde dem inte och jag upplevde dem snarare distraherande.

Jag bestämde mig tillslut en dag för att testa med bara en bildskärm. Jag började med att inaktivera bildskärmarna i mitt operativsystem och lät dem stå kvar på skrivbordet, jag var ju inte riktigt övertygad om den här idén ännu. Till en början kändes det nästan lite klaustrofobiskt, men det tog egentligen inte lång tid innan jag hade anpassat mig till att bara använda en bildskärm och var okej med det.

När jag några dagar senare bar bort mina två extra bildskärmar från skrivbordet och dessutom kunde rensa bort fyra kablar med tillhörande externa nätaggregat under skrivbordet kände jag en stor lättnad. Det kändes lite som om att jag hade fått tillbaka mitt skrivbord, jag kunde se min lampa på skrivbordet igen och jag hade till och med plats för en grön och fin liten krukväxt! För att inte tala om vilken skillnad det gjorde i mitt undangömda ormbo av kablar under skrivbordet. Det var nu väldigt mycket enklare att dammsuga och hålla rent där nere.

Fler skärmar ökar inte din produktivitet

Idag har det gått mer än ett år sedan gick tillbaka till en skärm. Jag är nu helt fullständigt övertygad om att fler bildskärmar förstör mer än vad det hjälper[1]. Det är vetenskapligt bevisat att vi människor bara kan fokusera på en sak i taget. Vi är duktiga på att växla mellan två saker, men vi kan inte göra två saker samtidigt.Vi är skapta att vara lättdistraherad eftersom att det har historiskt sett varit viktigt för vår överlevnad. Om något farligt lurade i gräset var det viktigt att du såg det innan det var för sent. Om du då har en eller flera skärmar med innehåll kommer du att hela tiden vara distraherad och du kommer att utföra ditt arbetet både långsammare och sämre. Det är inte min åsikt, det är fakta baserad på vetenskap. Fakta som jag absolut inte ville kännas vid förut.

  1. Det finns givetvis undantag för den regeln. Om du jobbar med något, kanske bildredigering, kan det givetvis finnas fördelar med att ha flera bildskärmar samtidigt. Då kan du exempelvis rita på ena bildskärmen och ha kanske en referensbild på en annan bildskärm som du kan snegla på. Men

Idag när jag skriver det här inlägget gör jag det med min textredigerare NeoVim i helskärmsläget med tillägget Goyo. Det finns just nu ingenting som kan ta min fokus från mitt skrivande. Om jag däremot fortfarande hade haft mina bildskärmar hade jag garanterat tappat fokus flera gånger om.

Mitt skrivbord idag

Jag använder som sagt fortfarande bara en bildskärm. Det råkar också råkar vara samma gamla bildskärm som jag en gång köpte för drygt sju år sedan. Det är en Samsung S24C750. Bildstorleken är 24 tum med en helt okej VA-panel med upplösningen 1920x1080 pixlar. Det hade varit trevligt med något mer högupplöst, men jag känner inget behov av en fysiskt större bildskärm, så denna får leva kvar några år till.

En bild på mitt skrivbord från januari 2018.
Mitt skrivbord i skrivande stund, den 3 april 2020.

Den röda lådan som bildskärmen står på är en låda med skruvar. Det är inte snyggt, men den har lagom höjd för att bildskärmen ska hamna i rätt höjd för mig och är därmed funktionellt. Jag har tänkt att jag ska ordna något mer passande i trä, men jag har bara inte kommit mig för ännu.

De två andra bildskärmarna har jag sålt till någon annan idag, som jag hoppas kommer att få lika mycket nöje ut av dem som jag en gång fick.

Om du har flera bildskärmar, tycker jag absolut att du ska utmana dig själv med att testa att bara använda en bildskärm, eller åtminstone utmana tanken på det. Och om du är någon som bara har en bildskärm och funderar på att köpa en till, kan jag starkt råda dig till att du kanske tänka till en extra gång innan du bestämmer dig för något.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]