Min textbaserade att göra-lista | Hund

Hund

Min textbaserade att göra-lista

21 December 2021

Genom åren har jag provat flertalet olika lösningar för en att göra-lista, men jag tycktes aldrig hitta något som jag trivdes med. De flesta kändes onödigt tekniskt avancerade. Tanken var ju att spara tid och bli mer effektiv, inte att ödsla tid och vara mer ineffektiv.

En dag fick jag för mig att den enklaste lösningen i världen också kan vara den (för mig) bästa lösningen; en helt vanlig textfil med lite passande formatering i Markdown.

Det skulle faktiskt visa sig vara en riktigt bra lösning, då jag jag flera år senare fortfarande håller fast vid samma enkla textfil för min att göra-lista och jag kunde inte vara mer nöjd. Jag har dock genom åren testat några olika typer av formateringar för texten i min att göra-lista, men jag kom slutligen fram till att en enkel numrerad lista är vad som fungerar bäst för mig.

$ cat todo.txt
1. Planera dagen! :)
2. Kolla e-post.
3. Kolla kalender.
4. Var kreativ! Rita eller skriv.

Jag föredrar en numrerad lista över en onumrerad för att jag då kan bättre se när antalet punkter minskar allt eftersom att jag kan peta saker när de är gjorda.

(Och för er som undrar, de första fyra punkterna är stående punkter. Det finns egentligen mycket mer saker på min lista, men det är inget som behövs tas med för att visa hur min att göra-lista ser och fungerar.)

Min att-göra lista på telefonen

På min telefon använder jag textredigeraren Markor, vilket är en avancerad textredigare (iallafall för att vara ett program till telefonen) med stöd för bland annat Markdown-syntax och andra Markdown-specifika funktioner som underlättar en hel del. På den andra bilden kan man i nederkant se ett verktygsfält med olika genvägar till diverse Markdown-specifika funktioner. Vad som ska visas och i vilken ordning de ska vara i kan man välja helt själv.

Filhanteraren i Markour.
Min att göra-lista i Markour.

Jag gillar också att jag genom att långtrycka på genvägen till Markour på hemskärmen kan välja att öppna något av de senaste dokumenten, samt att det finns en snabbdelningsfunktion som gör att jag kan dela information via Androids inbyggda delningsfunktion till ett specifikt dokument, vilket i mitt fall är filen tmp.txt. I den filen sparar jag bland annat webblänkar som jag vill läsa vid ett senare tillfälle när jag är vid min dator och sitter framför en riktig bildskärm med ett riktigt tangentbord.

Det jag däremot inte gillar med Markour är att den med större filer blir väldigt långsam efter bara en liten stund, att skriva något kan ta någon sekund innan det registreras och jag behöver då avsluta dokumentet och öppna det på nytt. Sedan gillar jag inte att Markour inte respekterar Androids inbyggda nattläge, utan istället utgår från ett klockslag som inte går att ändra på. Tydligen är det morgon klockan 9, och när det är kväll har jag ingen aning om. Jag kan dock tillägga att mina dagar börjar långt innan klockan 9, att det snarare är att jag vid den tiden på morgonen redan har hunnit fika två gånger.

Jag tog iallafall upp det med utvecklaren en gång och försökte förklara att det kan vara en god ide om Markour respekterar nattläget i Android och att det också är i linje med Googles riktlinjer för hur en Android-applikation bör fungera, men jag möttes tyvärr bara av en högst otrevlig attityd och totalt motstånd.

Min att-göra lista på datorn

På min dator använder jag som alltid textredigeraren Neovim, vilket är en textredigerare som jag använder till allt som har med textinmatning att göra. Det finns helt enkelt inget annat alternativ som kommer nära Neovim för mig.

NeoVim med min att göra-lista.

Jag har också skapat två alias för mitt skal som jag döpt till todo och tmp. Dessa två alias fungerar som genvägar och öppnar min att göra-lista och mitt snabbdelningsdokument i Neovim.

Det ska också nämnas att Markour och Neovim själva hanterar numreringen när jag lägger till och tar bort inlägg. För att det ska fungera i Neovim använder jag mig av tillägget Bullets.vim.

Synkronisering mellan enheter

För att synkronisera mina filer använder jag mig av Syncthing, vilket är en krypterad “peer-to-peer” applikation för filsynkronisering. Jag gillar Syncthing för att man inte behöver någon server i molnet, man installerar bara klienten på de enheter som man vill synkronisera filer mellan och kopplar sedan ihop dem med hjälp av en unik kod. Själva ‘upptäckandet’ av enheterna kan ske via deras servrar, men om man inte vill ansluta till någon tredjepart i överhuvudtaget går det bra att göra en “broadcast” på det lokala nätverket. All filsynkronisering sker som sagt alltid direkt mellan enheterna, ingen tredjepart är någonsin inblandad i den delen.

Analogt anteckningsblock som komplement

Som komplement använder jag också ett litet pappersbaserat anteckningsblock. Det är inte alltid det är lämpligt att ta fram telefonen när man är på jobbet eller kanske vid någon social sammankomst. Vid en senare tillfälle brukar jag digitalisera mina analoga anteckningar för att ha dem samlad på ett och samma ställe.

Meta

Återkoppling

Om du vill lämna återkoppling, går det bra att göra det genom att skicka mig ett meddelande via e-post, XMPP eller via IRC.