Hund

Min Raspberry Pi 2 har gått i pension

21 Juli 2023

Efter många år i tjänst, har min Raspberry Pi 2, nu gått i pension. En dator som en gång i tiden donerades till mig av en generös Linuxkompis. Och även om datorn redan då, var gammal, har den fungerat alldeles utmärkt för mig och de uppgifter den har haft.

Innan jag fick min Raspberry Pi 2, hade jag första generationen Raspberry Pi, som också donerades till mig av en annan Linuxkompis. Även den fungerade bra, men prestandaknuffen med den nyare modellen, var såklart trevlig.

Mina två Raspberry Pi-datorer har egentligen alltid använts till främst en sak, vilket var att köra WeeChat och Bitlbee. WeeChat är en textbaserad IRC-klient, och Bitlbee är en slags gateway, för att kunna använda andra protokoll via sin IRC-klient, vilket i mitt fall, alltid har varit XMPP.

Operativsystemet på min Raspberry Pi 2, har alltid varit en huvudlös version av Alpine Linux. Jag gillar Alpine Linux, för att det är litet och enkelt, i dubbel bemärkelse. De beskriver sig själva som ett oberoende, icke-kommersiellt och ett allmänt Linux-baserat operativsystem, som är designat för avancerade användare, som uppskattar säkerhet, enkelhet och resurseffektivitet.

Alpine Linux är byggt kring musl libc och busybox. Vilket gör det anmärkningsvärt litet och resurssnålt. Jag vill minnas att en grundinstallation förbrukade ungefär 120 MB utrymme.

Att installera och komma igång med Alpine Linux, är rätt enkelt. Har man grundläggande kunskaper med Linux-baserade operativsystem, kommer det inte att ta lång tid att sätta sig in i allting. Vilket kan vara trevligt, när man bara vill ha något som fungerar.

En annan sak som jag gillar med Alpine Linux, och som får det att sticka ut från mängden, är att deras ARM-version, kör hela operativsystemet direkt i arbetsminnet. Det innebär att man dels har lite prestanda att vinna när minneskortet inte är en flaskhals, men den stora fördelen, är att man kommer runt problemet med att använda ett minneskort som en systemdisk.

Minneskort är ju inte tänkt att användas till läs- och skrivintensiva uppgifter, vilket innebär att om man kör ett helt operativsystem från dem, kan man ta död på minneskorten väldigt snabbt. Men om man istället bara skriver till minneskortet när man vill spara eventuella ändringar som finns i minnet, blir det väldigt lite slitage på minneskortet.

Mitt minneskort användes dygnet runt i ungefär 3,5 år innan jag pensionerade min Raspberry Pi. Och det har med all säkerhet många år kvar innan det har gjort sitt.

Anledningen till att jag valde att pensionerna min Raspberry Pi, var för att jag inte använder vare sig IRC eller XMPP i samma utsträckning längre. Den enda IRC-kanal som jag är aktiv på idag, är #Linuxkompis på Libera.Chat. Den kanalen är dessutom bryggad till vårt XMPP-rum på Linuxkompis.

Och när det kommer till XMPP, är det nästan bara uteslutande min familj som jag pratar med idag. Vilket inte sker på en daglig basis. Därför kändes det onödigt att ha en Raspberry Pi—även om den är liten till storleken och drar väldigt lite elektricitet—körandes dygnet runt.

Jag har istället valt att använda mig av den grafiska klienten Gajim. Även om det är en ‘modern’ klient, som har stöd för allt man kan tänka sig, är det egentligen inget för mig. Men det är den klient som fungerar bäst av de alternativ som finns. Och eftersom att min dator bara är igång när jag använder den, är det viktigt att klienten har stöd för bland annat XEP-0313: Message Archive Management (MAM), vilket gör att klienten kan synkronisera konversationshistoriken från servern när klienten är igång.

Avsaknaden av stöd för MAM i Bitlbee, var orsaken till att jag körde det på en Raspberry Pi, som alltid var igång. Om Bitlbee inte kördes, fick jag inte se de meddelanden som skickat till mig när jag var offline. Eller ja. Min klient på min telefon skulle ju ha fått dem, men det hade blivit väldigt omständligt om jag hela tiden skulle ha behöva kolla telefonen varje gång jag satt mig vid datorn.

Och ja. Det finns ju såklart andra textbaserade klienter som har stöd för just MAM, och annat modernt, men jag har inte hittat någon klient som jag direkt gillar.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]