Hund

Hej då Gandi!

28 September 2023

Som nöjd kund hos Gandi, sedan många år tillbaka, är det tråkigt att se att även det här företaget tycks ha gå från att vara ett reko företag, till att bli giriga, med en kortsiktig affärsplan.

För er som inte känner till Gandi sedan tidigare, var det ett franskt företag som tillhandahöll tjänster inom domänregistrering, webbhotell och diverse andra molnbaserade tjänster.

Jag fick upp ögonen för Gandi först efter att jag fick mitt Ubuntu Membership år 2009. Det skulle nämligen visa sig att man fick vissa förmåner med medlemskapet. En av dessa förmåner var generöst rabatterade priser hos Gandi. Bland annat kostade en .se-domän runt 130 kr per år. Och man fick dessutom, utan extra kostnad, även tre e-postkonton med 3 GB utrymme per konto, per domän.

Något som gjorde att jag gillade Gandi lite extra, var att en del av företagets intäkter gick till att främja projekt inom fri och öppen mjukvara. Gandi använde själva, öppen källkod, och sponsrade bland annat projekt som Creative Commons, Gnome, Electronic Frontier Foundation, Students for Free Culture, Världsnaturfonden, International Federation for Human Rights, Ubuntu och Debian.

Men i februari i år, blev Gandi uppköpta av företaget Total Webhosting Solutions, som i sin tur skapade det nya varumärket Your.Online. Läs deras pressmeddelande här.

I och med uppköpet, skruvade man upp priserna rätt rejält. Min domän blev nästan tre gånger dyrare, och e-posten som man tidigare fått gratis med varje domännamn, kostar nu 4 EUR per månad, per konto. Vilket i skrivande stund är nästan 600 kr om året. Med domän blir det nästan 1000 kr per år! Vilket kan jämföras med tidigare priser, då jag betalade drygt 130 per år för allting. En sådan girig affärsmodell är inget som jag vill stödja.

Jag bestämde mig därför att flytta min domän till GleSYS, som vill ha 192 kr per år för min domän. GleSYS har förövrigt alltid varit hemmet för Linuxkompis, och jag har alltid varit nöjd med deras tjänster och kundtjänst.

Min e-post flyttade jag tillbaka till den tyska och integritetsvärnande e-postleverantören Mailbox.org. De erbjuder e-post med 10 GB lagring för 1 EUR (≈11 kr) per månad . Men om man vill använda en egen domän, behöver man uppgradera till deras standardplan för 2,5 EUR (≈30 kr) per månad , förutsatt man betalar för ett år i taget. Betalar man per månad blir det 3 EUR per månad. Man får även tillgång till en massa andra tjänster som adressbok och kalender, men det har jag redan Nextcloud till.

Mailbox.org är en bra tjänst, som jag kan rekommendera till den som är ute efter en vettig e-postleverantör. Anledningen till att jag en gång bytte till Gandi, var för att e-post ingick med domänen och att de hade börjat med tvåstegsverifiering för e-posten.

För den som vill testa Mailbox.org, går det bra att göra det helt gratis i 30 dagar. De har även ett hänvisningsprogram, som ger den inbjudna 3 EUR i krediter. Den som bjuder in en användare får inget för det, vilket känns lite sådär.

Och som ett litet tips, om man byter e-postleverantör, och inte vill bli av med sin e-post, är att då använda sig av exempelvis Thunderbird, för att kopiera alla meddelanden från det gamla kontot till det nya kontot.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]