Hund

Hur man kan skapa helt nya rutter med hjälp av en egen värmekarta

11 Oktober 2023

Något som jag tycker är väldigt roligt, är att utforska nya vägar och områden. Det gör det spännande och motiverande att komma ut och cykla.

Det finns säkert lika sätt att planera sin rutt på, som det finns cyklister. Men idag tänkte jag dela med mig hur jag gör för att skapa rutter på platser där jag inte har varit tidigare.

För att hålla koll på vart jag har varit, ser jag till att alla mina aktiviteter registreras hos Strava. Detta sker automatiskt via min cykeldator från Garmin, som skickar mina aktiviteter till mitt konto hos dem, och som i sin tur synkroniserar aktiviteten till Strava. Från Strava synkroniseras sedan aktiviteterna vidare till Statshunters.

Både Strava och Statshunters har faktiskt värmekartor. Den som Strava erbjuder, kan visa en värmekarta som visar vart alla med Strava rör sig, men kan också visa vart du har varit. Men om man ska använda sig av deras värmekarta för att skapa egna rutter, behöver man deras premiumtjänst, vilket kostar 700 kr per år. Inte för att jag har något emot att betala för mig, men 700 kr är lite väl saftigt kan jag tycka.

Statshunters har också en värmekarta med alla dina rutter från Strava, men den tjänsten kan dock inte skapa nya rutter. Statshunters är till för att du ska kunna visa mer detaljerad statistik över dina aktiviteter.

Turligt nog, har skaparen av Statshunters också skapat två tillägg till webbläsarna Firefox och Chrome, som löser just det problemet. Med dessa tillägg, kan man nämligen skapa visa sin värmekarta på några olika ruttplaneringstjänster.

Ruttplanering med Garmin. De röda linjerna visar var jag har cyklat och/eller vandrat.

Hur man kommer igång

 1. Börja med att koppla ditt Strava-konto till Statshunters.
 2. Bland inställningarna för Statshunters, hittar du din API-nyckel. Kopiera den.
 3. Installera tillägget för din webbläsare:
 4. Kopiera in din API-nyckel i inställningarna för tillägget.
 5. Använd någon av de ruttjänster som det finns stöd för (värmekartan ska dyka upp automatiskt på kartan):

Om det skulle ‘bugga’, att värmekartan försvinner, kan man prova att ladda om sidan. För mig försvann värmekartan på Garmin när jag bytte karttyp, men kom tillbaka när jag laddade om sidan på nytt.

Personligen använder jag Garmins ruttjänst för det här ändamålet, eftersom att den använder Google Maps. Jag brukar vanligtvis undvika Google Maps, men de har mycket mer omfattande data och bättre satellitbilder än de andra alternativen. Men jag brukar se till att uppdatera datan hos OpenStreetMap när jag hittar nya vägar som saknas där.

Det är också värt att notera att värmekartan som standard, visar något konstigt rutnät. Om du vill att den ser ut som på min bild, behöver du ändra ett par inställningar för tillägget. Här är mina inställningar:

Display Settings

Tiles

 • Show tiles
 • Show square
 • Show max cluster
 • Show cluster
 • Show routes
 • Show new route
 • Show grid

Other

 • Show activites

Och “opacity factor” är uppskruvat till max, vilket gör de röda linjerna lite mer synliga.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]